Prestatorul casnic este definit ca o persoană fizică care desfășoară activități casnice în una sau mai multe gospodării, în schimbul unei remunerații acordate exclusiv sub formă de tichete de activități casnice. Aceste activități includ lucrări ocazionale și necalificate, cum ar fi curățenia, gătitul sau îngrijirea grădinii, plimbatul sau hrănirea animalelor de companie ș.a. realizate în / în legătură cu gospodăria unui beneficiar casnic. De esența acestui „aranjament” este că activitatea casnică nu este comercială și se desfășoară fără a fi angajat în sensul tradițional - aici, Codul muncii nu se aplică, ci Legea nr. 111/2022 și normele sale de aplicare.
Prestatorul casnic nu este considerat angajat deoarece raportul de muncă nu se stabilește pe baza unui contract de muncă, ci printr-un acord de voință între părți, fără să îmbrace formă scrisă. Aceasta înseamnă că nu există un angajament contractual în sensul Codului muncii, cu toate drepturile și obligațiile ce decurg din el, ci mai degrabă un acord flexibil, destul de informal, pentru prestări servicii casnice.
Legea nr. 111/2022 a venit să ofere, de fapt, un cadru de reglementare pentru ceva ce oricum se întâmpla în practică: oameni care veneau să ne tundă pomii, să ocupau de animalele de companie când plecam în vacanță sau ne plimbau câinii când ajungeam prea târziu acasă, ne pregăteau șase feluri de mâncare pentru o aniversare sărbătorită acasă sau ne făceau curat în casă și ne călcau rufele o dată la două săptămâni; de foarte multe ori, îi plăteam pur și simplu, cu bani cash, dar pe care prestatorii nu-i puteau valorifica pentru pensie, de pildă.
Firește că legea pune și aici drepturi și obligații în raportul prestatorilor cu beneficiarii muncilor casnice. Legea nr. 111/2022 reglementează în detaliu drepturile prestatorilor casnici, fiind dublată de normele de aplicare ale acesteia, asigurându-se astfel protecție și, cât de cât, un nivel prezumat de claritate pentru acești lucrători. Iată cele mai importante drepturi ale prestatorului casnic, conform legii:
-
Dreptul la remunerație: Prestatorul casnic are dreptul să fie remunerat pentru munca prestată, în conformitate cu acordul stabilit cu beneficiarul casnic. Remunerația se acordă exclusiv sub forma tichetelor de activități casnice, valoarea și modul de utilizare a acestora fiind clar definite în lege. La momentul redactării acestui articol, valoarea nominală a tichetului e de 15 lei. Ele pot fi cumpărate de beneficiari, cel mai simplu, prin contul personal din platforma electronică dedicată - aici - tot acolo unde prestatorii pot preschimba tichetele în bani, care se vor vira în contul lor bancar.
-
Respectarea demnității: Prestatorii casnici trebuie să beneficieze de respectarea demnității personale în timpul desfășurării activităților, ceea ce implică un mediu de lucru sigur și respectuos, fără discriminare sau tratament degradant.
-
Protecție împotriva abuzurilor: Legea oferă protecție prestatorilor casnici împotriva oricărei forme de abuz, hărțuire sau violență. Aceasta include protecția fizică și psihologică, ceea ce presupune, de asemenea, un mediu de lucru sigur.
-
Dreptul la informare privind utilizarea ustensilelor și aparatelor: Prestatorul casnic are dreptul de a fi informat în mod adecvat și complet despre modul de utilizare a oricăror ustensile sau aparate pe care trebuie să le folosească în timpul activităților casnice, în gospodăria beneficiarului, înainte de a începe munca. Aceasta este o măsură de siguranță importantă care previne accidentele și utilizarea greșită a echipamentelor. Dacă prestatorul folosește un spray de curățare a geamurilor care, de fapt, nu este ceea ce apare pe etichetă, ci un alt lichid pus în sticla cu denumirea de spray de curățare de geamuri, beneficiarul are obligația să-l anunțe pe acesta, de exemplu.
-
Informare despre drepturi și obligații: Prestatorul are dreptul de a fi informat de către beneficiarul casnic despre toate drepturile și obligațiile sale conform legii. Aceasta include informații despre modul de desfășurare a activităților, drepturile legale pe care le are și modul în care poate folosi tichetele de activități casnice.
- Asigurările sociale: Legea spune că prestatorul are dreptul de a beneficia de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale. Acesta este, de fapt, marele avantaj al optării pentru această ușoară formalizare a raporturilor până acum 100% informale din practică - în momentul preschimbării acelor tichete în bani, prestatorului i se reține impozit și contribuție la pensii (nu sunt calculate însă la valoarea nominală de 15 lei, ci prin aplicare la o bază cu 50% mai mică).
- Realizarea activităților casnice pentru care este remunerat, conform înțelegerii cu beneficiarul.
- Confidențialitatea informațiilor obținute în timpul desfășurării activităților.
- Comunicarea oricăror impedimente care ar putea afecta programul de muncă stabilit.
- Utilizarea adecvată a ustensilelor și echipamentelor necesare pentru activitățile casnice.
- Confirmarea prin semnarea, pe tichetul de activități casnice, că a fost informat cu privire la drepturile și obligațiile pe care le are potrivit legii.
- Respectarea legislației, mai precis, a tuturor aspectelor legale prevăzute de Legea 111/2022, inclusiv utilizarea adecvată a tichetelor de activități casnice și conformitatea cu normele fiscale aplicabile.
Comentarii articol (0)