Regulile care stabilesc cine suportă despăgubirile pentru pagubele apărute în urma accidentării unui animal sălbatic cu mașina, propuse pentru modificare
Actualele reguli aplicate în cazul accidentelor rutiere ce implică animale sălbatice se vor modifica, potrivit unui proiect legislativ pus recent în dezbaterea senatorilor, astfel încât șoferii să poată fi despăgubiți chiar dacă în zonă există indicatoare ce avertizează asupra existenței animalelor, spre deosebire de ceea ce se-ntâmplă acum.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Astfel, potrivit propunerii din Parlament, regulile suportării despăgubirilor pentru pagubele apărute în urma unui accident rutier cu un animal sălbatic, cuprinse în Legea 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic, urmează să se modifice.
Concret, apare o nouă entitate care va trebui să suporte aceste despăgubiri, iar șoferilor li se va permite să beneficieze de acestea chiar dacă în zonă este instalat un indicator care îi avertizează că există multe animale sălbatice, lucru care acum le limitează accesul la despăgubiri.
Mai precis, despăgubirile pentru pagubele produse în urma accidentelor de circulație în care sunt implicate exemplare din mai multe specii de faună de interes cinegetic (sunt detaliate în primele două anexe din Legea vânătorii) vor fi suportate astfel:
gestionarul faunei cinegetice de pe cuprinsul fondurilor cinegetice în cauză - în cazul în care drumul este semnalizat cu indicatoare de avertizare «Animale» și agentul de poliție constată că accidentul s-a produs fără culpa conducătorului auto;
conducătorul autovehiculului - în cazul în care drumul este semnalizat cu indicatoare de avertizare «Animale» și accidentul s-a produs din culpa sa;
administratorul drumului - dacă nu sunt instalate indicatoare de avertizare «Animale».
În prezent, legea stabilește că “despăgubirile pentru pagubele produse în urma accidentelor de circulație în care sunt implicate exemplare din speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele nr. 1 și 2 se suportă de către administratorul drumului, dacă nu sunt montate indicatoare «atenție animale» sau de către conducătorul autovehiculului în cazul existenței acestui indicator”.
Printre speciile cuprinse în cele două anexe amintite se găsesc cerbul comun, cerbul lopătar, mistrețul, șacalul, vulpea, lupul și ursul.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)