ACCES PREMIUM
De ce premium?
Evaziune fiscală: Creditarea societăților de către persoanele fizice, în atenția autorităților. În anumite condiții, poate fi considerată infracțiune
Legea evaziunii fiscale a fost modificată recent în mod semnificativ, iar una dintre noutăți are legătură cu creditarea societăților de către persoanele fizice. În esență, în anumite condiții, această creditare poate fi considerată o infracțiune. Specialiștii se așteaptă ca, în acest context, interesul autorităților pentru operațiunile de creditare să crească.
Articolul continuă mai jos
Măsura este cuprinsă în
Legea 126/2024, care este în vigoare din 16 mai 2024. Printre
alte măsuri antievaziune date de parlamentari, se numără și cea privind creditarea societăților de către persoane fizice.
„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi sau cu amendă operațiunea de creditare efectuată în mod direct sau indirect de către orice persoană fizică, având drept scop efectuarea unor plăți cu sume de bani care provin din omisiunea evidențierii în actele contabile a operațiunilor comerciale efectuate și/sau a veniturilor realizate a unuia sau mai multor contribuabili”, scrie în actul normativ, prevederea fiind complet nouă.
Așa cum arătam cu altă ocazie, noua infracțiune
vine la pachet cu unele probleme de claritate. Automat, asta s-ar putea traduce prin probleme practice la aplicarea regulilor.
„Ceea ce ar fi de punctat aici este că, pe de o parte, prevederea este foarte neclară. Pe de altă parte, nu se clarifică ce înseamnă creditare, nu se clarifică la ce se referă omisiunea evidențierii în actele contabile a sumelor folosite pentru a aduce un credit în societate. Cert este că ne întrebăm care va fi efectul acestei noi reglementări în practică, mai ales pentru contribuabilii onești. Probabil, (și) ca urmare a acestei noi reglementări, va fi o concentrare suplimentară a organelor fiscale asupra tranzacțiilor prin care firmele sunt creditate intragrup sau de către acționari.Deja anul trecut și în continuare sunt în derulare o serie de controale, în special antifraudă, în care se verifică exact acest lucru -- creditări făcute de acționari către firmă -- și în care se verifică, pe de o parte, sursa fondurilor (adică de unde are patronul bani să crediteze firma), dar și zona pur fiscală (adică, presupunând că sursa fondurilor e licită, presupunând că tranzacția are scop economic și firma chiar are nevoie de împrumutul respectiv, se urmărește a se identifica în ce măsură s-a aplicat o dobândă). Aici cred că ar fi de punctat că, în multe situații, mai ales la societățile mai mici, asociații creditează firma fără dobândă. Am văzut că Fiscul chiar verifică dacă s-a aplicat o dobândă și dacă dobânda aceea este la o valoare de piață. Și, în cazul persoanelor fizice, verifică dacă s-a aplicat impozitul pe venitul din dobânda asociatului care a creditat firma”, a explicat, la un webinar recent, Lucian Barbu, Partener la NNDKP.
„Aceasta este una dintre spețele despre care aminteam că le vedem deja în practică. Ele n-au ajuns neapărat -- sau, în orice caz, nu într-o proporție covârșitoare -- în zona de penal, dar, dată fiind atenția cu care această speță este privită de către autorități, ne așteptăm să fie trecută și prin «furcile caudine» ale acestei legi despre care vorbim. Finanțările de la asociați către companie reprezintă operațiuni extrem de frecvente pe piața românească”, a adăugat Alina Timofti, Partener la NNDKP.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.