Ordinul 20.721/2024, oficializat săptamâna aceasta, consemnează lansarea platformei #nofake (care poate fi accesata aici), prin care românii pot raporta conținutul inadecvat pe care îl văd pe rețele de socializare.
Conform documentului, ”se constituie, în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, punctul de contact privind preluarea și redirecționarea în vederea soluționării sesizărilor referitoare la distribuirea de conținut audio/video manipulat digital în scopuri malițioase precum manipularea opiniei publice, șantaj, fraudă sau în cadrul unor campanii de propagandă și dezinformare cu potențial impact asupra integrității proceselor electorale”.
Lansarea acestei platforme este făcută în contextul în care în anul 2024 vor avea loc alegeri locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare, iar cei care constată că sunt distribuie materiale audio-video manipulate digital vor putea face online o cerere de analiză a materialelor respective.
Sesizările pot fi făcute cu privire la materiale malițioase menite să manipuleze opinia publică ori care fac parte din campanii de dezinformare și propagandă care ar putea impacta asupra integrității proceselor electorale menționate.
Prin intermediul portalului #nofake pot fi făcute sesizări cu privire la suspiciuni legate de conținutul potențial inadecvat întâlnit pe principale platforme social media și motoare de căutare: Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, Google.
Comentarii articol (0)