ACCES PREMIUM
De ce premium?
Am înființat o firmă cu sediul într-un bloc de locuințe. Este necesar acordul vecinilor pentru a funcționa?
Acordul vecinilor este necesar atunci când o societate vrea să aibă un sediu social într-un bloc de locuințe, la care să și deruleze efectiv activitate. Dacă la sediul social nu se derulează activitate, atunci acordul vecinilor nu este necesar. Venim cu aceste explicații în urma unei întrebări postate recent de un cititor pe forumul avocatnet.ro.
Articolul continuă mai jos
În prezent, în anumite situații, persoanele care vor să își înființeze o firmă cu sediul într-un apartament de la bloc nu au nevoie de avizul vecinilor. În acest sens, administratorii societății respective trebuie să declare că nu vor desfășura activități economice în sediul respectiv.
Ca o regulă generală, important de reținut este faptul că, în conformitate cu prevederile art. 40 alin. (1) din Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, schimbarea destinaţiei locuinţelor se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv şi cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării.
În consecință, în ipoteza în care se va desfășura orice tip de activitate economică la sediul unei firme, situat într-un apartament dintr-un bloc de locuințe, formalitățile legale necesare înființării acesteia sunt următoarele:
- acordul vecinilor pentru schimbarea destinației locuinței în spațiu ce va fi folosit pentru activități economice;
- avizul scris al comitetului executiv;
- acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării;
- convenție prin care se va declara activitatea care se va desfășura în acel spațiu și numărul de persoane în funcție de care vor fi calculate cheltuielile.
Prin excepție, dispozițiile art. 17 alin. (6) din Legea societăților nr. 31/1990 reglementează că „avizul privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință, prevăzut de Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, nu este necesar atunci când administratorul sau, după caz, administratorii declară pe propria răspundere faptul că la sediul social nu se desfășoară activitate”.
În concluzie, cetățenii își pot deschide firme cu sediul social în apartamente din blocurile de locuințe, fără să aibă nevoie de acordul vecinilor, dacă depun o declarație pe propria răspundere că nu desfășoară activitate economică la sediul respectiv. Iar în situația în care se desfășoară activitate economică la sediul respectiv, este obligatorie îndeplinirea tuturor formalităților legale menționate anterior, inclusiv obținerea acordului vecinilor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)