ACCES PREMIUM
De ce premium?
Ghid: Transformi un apartament în sediu de firmă? Când nu ai nevoie de acordul vecinilor și alte aspecte importante
Te gândești să-ți transformi apartamentul în sediu de firmă? Conform legii, o proprietate individuală poate fi folosită doar în conformitate cu destinația acesteia. Dacă vrei să-i schimbi destinația, din locuință în sediu social, mai nou, printre altele, poți face acest lucru fără acordul vecinilor, în cazul în care nu desfășori activitate la sediu. Îți prezentăm câteva aspecte importante la care ar trebui să fii atent la schimbarea destinației, în acest mod, a unui imobil.
Articolul continuă mai jos
Concret, prin
Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, au fost stabilite
toate condițiile pe care trebuie să le respecte cei care vor să schimbe destinația unui imobil, din apartament de locuit în sediu de firmă.
Iată care sunt aspectele esențiale la care trebuie să fii atent dacă decizi să faci un astfel de demers:
1. Avizul referitor la schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință, adică
acel acord al vecinilor care se cerea până anul trecut,
nu mai este necesar,
însă numai în situațiile în care, la sediul social, nu se desfășoară activitate. Practic, acest lucru este valabil doar dacă acel sediu social, pe care orice firmă trebuie să îl aibă pentru a funcționa legal în România, se va folosi ca simplă adresă de corespondență.
2. În schimb,
dacă intenționezi să-ți desfășori activitatea la respectivul sediu, va trebui, în continuare,
să obții acordul vecinilor pentru schimbarea destinației locuinței în spațiu ce va fi folosit pentru activități comerciale. Acest acord ți se va cere, într-un astfel de caz, de către autorități.
3. De asemenea, conform Legii nr. 196/2018,
schimbarea destinației locuințelor, precum și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, prezente în proiectul inițial al imobilului, “
se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării”. Așadar, trebuie să obții acest aviz, respectiv acord, în scris, înainte de a face efectiv schimbarea de destinație a spațiului.
4. În plus,
va trebui să semnezi, cu vecinii direct afectați, convenții prin care
vei declara activitatea care se va desfășura în acel spațiu
și numărul de persoane în funcție de care vor fi calculate cheltuielile. În lege nu este precizat însă dacă este necesară autentificarea acestei convenții, ceea ce ne lasă să înțelegem că ar putea fi și un act sub semnătură privată. O copie a acestei convenții trebuie înmânată, potrivit legislației în vigoare, președintelui asociației de proprietari, în vederea anexării la acordul de asociere.
5. Încălcarea acestor condiții, adică schimbarea, de către proprietar, a destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale,
se sancționează, potrivit Legii asociațiilor de proprietari,
cu o amendă între 5.000 și 10.000 de lei.
6. De menționat ar fi și faptul că,
potrivit unor modificări legislative care au intrat în vigoare anul trecut,
dacă firma ta n-are activitate la sediul social timp de maximum trei ani, nu trebuie să mai dai declarația specială pe propria răspundere din care rezultă inactivitatea. Această simplificare intervine însă numai la solicitarea certificatului de înregistrare cu codul unic de înregistrare sau a certificatului de înscriere de mențiuni, când oricum se depune o declarație din care rezultă inactivitatea la sediul social.
Așadar, concret, se depune o singură declarație în loc de două declarații.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.