Condițiile suplimentare pentru cei care vor să schimbe destinația spațiilor din apartamente și sancțiunile mult mai mari pentru cei care nu le respectă se regăsesc în Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor. Acest act normativ va înlocui, din 28 septembrie, atât legea actuală a asociațiilor de proprietari, cât și normele ei de punere în aplicare.
În primul rând, schimbarea destinației locuințelor și a spațiilor cu altă destinație se va face neapărat cu avizul scris al comitetului executiv al asociației și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați (adică cei cu care se învecinează apartamentul respectiv, pe plan orizontal și vertical -- vecinii de la același nivel și cei de deasupra și de dedesubtul apartamentului). Legea nr. 230/2007 nu prevede expres că astfel de acorduri și avize trebuie să fie scrise.
În timp ce actuala lege se oprește la condiția de a obține avizul comitetului și acordul vecinilor, viitoarea lege merge mai departe. Pe lângă aceste avize și acorduri scrise, proprietarii vor fi nevoiți să semneze cu vecinii direct afectați convenții prin care se declară activitatea care se va desfășura în acel spațiu și numărul de persoane în funcție de care vor fi calculate cheltuielile pe număr de persoane.
Asta, deoarece vecinii direct afectați se plâng adesea că nu li s-a spus adevărul cu privire la activitatea care se va desfășura în apartamentul transformat în spațiu pentru firmă. Semnarea unui astfel de document ar trebui, în teorie, să facă lucrurile mai transparente. Și, pentru că vorbim de o convenție, ar trebui ca fiecare dintre părțile implicate să aibă câte un exemplar în original al acesteia.
Nu se precizează însă că va fi necesară autentificarea acestei convenții, ceea ce ne lasă să înțelegem că va putea fi și un act sub semnătură privată. O copie a acestei convenții va trebui să fie dată președintelui asociației de proprietari, în vederea anexării la acordul de asociere, mai prevede proiectul de lege.
În fine, pe lângă aceste condiții suplimentare, cea mai mare schimbare față de actuala lege privește chiar sancțiunea ce va putea fi aplicată celui care va încălca aceste condiții: amenda între 5.000 și 10.000 de lei, în condițiile în care, acum, Legea asociațiilor prevede o amendă între 200 și 1.000 de lei. Dacă va fi plătită mai repede, exact ca în cazul altor amenzi contravenționale, se va putea plăti jumătate din minimul legal, adică 2.500 de lei, dar, chiar și așa, amenda este cu mult mai mare decât ce se poate da acum.