Unul dintre indicatorii de risc fiscal recent conturați în activitatea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) este evitarea înregistrării în scopuri de TVA la depășirea plafonului de 300.000 lei. În acest context, persoanele juridice și persoanele fizice ar trebui să-și monitorizeze cu mai multă atenție cifra de afaceri.
Așa cum scriam recent,
neînregistrarea în scopuri de TVA la depășirea plafonului ce impune această obligație
a devenit, de câteva luni, un indicator de risc fiscal folosit de către ANAF. Conform raportului de performanță pe 2023 al Fiscului, acesta este doar unul dintre indicatorii de risc dezvoltați în cursul anului trecut în domeniul TVA-ului.
„ANAF a actualizat indicatorii din cadrul Registrului riscurilor fiscale. Registrul este utilizat ca instrument principal în cadrul procesului de management al neconformării, ce reflectă riscurile pe tipuri de impozite și taxe, pe segmente de contribuabili și pe sectoare de activitate, fiind un instrument în permanentă modificare și actualizare. Au fost dezvoltați o serie de indicatori de risc noi, în domeniul TVA, pe criterii diverse (precum: neînregistrarea la depășirea plafonului, diferențe semnificative cu datele din sistemul e-Factura și vânzările prin AMEF etc.), și, totodată, au fost evaluați/testați indicatorii de risc deja dezvoltați”, este explicat în raport.
De altfel, chiar din
spețele prezentate lunar de ANAF, în urma controalelor fiscale, reiese că inspectorii se lovesc destul de des, în practică, de persoane juridice sau persoane fizice care evită să devină plătitori de TVA sau care devin cu întârziere plătitori de TVA. În aceste situații, emiterea de decizii de impunere pentru plata retroactivă a TVA-ului datorat (obligația principală plus obligațiile accesorii) este „soluția-standard” la care se recurge.
Pe deasupra, din moment ce autoritățile au început să adune tot mai multe informații despre activitatea contribuabililor, atât direct (de exemplu, prin sistemele
e-Factura,
e-Transport sau
e-Case de marcat), cât și indirect (de exemplu, prin declarațiile
395 și
396), cresc simțitor șansele de a-i depista pe cei ce nu se conformează.
În aceste condiții, atât companiile, cât și persoanele fizice ar trebui să fie mai atente la cifra de afaceri, pentru a identifica cu precizie când sunt îndeplinite condițiile pentru a cere înregistrarea în scopuri de TVA.
Potrivit articolului 310 din
Codul fiscal, plafonul actual de scutire de TVA este de
300.000 lei. Atât timp cât nu atinge această cifră de afaceri anuală, un contribuabil scapă de înregistrarea în scopuri de TVA. Dacă, însă, plafonul este atins, atunci trebuie cerut codul de TVA, trebuie depuse lunar declarațiile specifice (în esență, formularul 300) și trebuie achitată taxa la ANAF.
Solicitarea înregistrării în scopuri de TVA se face în primele zece zile ale lunii următoare celei în care s-a atins sau s-a depășit plafonul legal, așa cum scrie în Codul fiscal la articolul 316. În acest sens, se depune la ANAF
formularul 700, iar înregistrarea în scopuri de TVA este valabilă începând cu prima zi a lunii următoare celei în care s-a cerut codul de taxă, așa cum scrie în
Ordinul ANAF 239/2021.