ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Sprijin pentru apicultură: TVA-ul pentru hrana albinelor scade oficial de la 1 ianuarie 2025
Un produs nou cu mult zahăr adăugat va fi inclus pe lista excepțiilor de la cota de TVA de 19%, conform unei legi aplicabile de anul viitor. Este vorba despre hrana pentru albine.
Articolul continuă mai jos
Legea 254/2024 a fost publicată recent în Monitorul Oficial, însă aceasta urmează să se aplice de la
1 ianuarie 2025.
Mai precis, documentul prevede
stabilirea unei cote de TVA de 9% pentru hrana pentru albine. Asta deoarece, în prezent, acest produs se încadrează la cele cu mult zahăr adăugat, pentru care TVA-ul este de
19%.
Conform Codului fiscal, este vorba despre produse cu zahăr adăugat al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.
În prezent, pe lista excepțiilor de la TVA-ul de 19% se află
următoarele produse cu mult zahăr adăugat: laptele praf pentru nou-născuţi, sugari şi copii de vârstă mică, cozonacul și biscuiţii. Această listă a fost stabilită de la 1 ianuarie 2024 prin Legea 296/2023.
Inițiatorii măsurii spun că aceasta va susține apicultura din România:
„Biologic, în vederea susținerii sustenabilității speciei, albinele nu se pot hrăni cu altceva decât cu zahăr sau derivate (zahăr adăugat) în afara sezoanelor de cules activ de nectar. Asemănător cu alte specii de animale (pui, porc, vită etc.), albinele sunt considerate animale de fermă, hrana (furajul) acestora fiind taxată cu 9%. Contextul schimbărilor climatice, sezoane de secetă prelungită, ploi sau intemperii, impun hrăniri suplimentare pentru albine.Mierea și celelalte produse ale stupului sunt purtătoare de TVA de 9%, la fel ca produsele alimentare precum laptele, brânza, carnea, ouăle, diferența constă în faptul că doar albinele sunt hrănite cu produse ce au la bază zahărul adăugat, produse al căror TVA [crește la 19% prin noua reglementare intrată în vigoare] de la 1 ianuarie 2024, aceasta fiind o anomalie cu impact direct în costul de producție al mierii fermierilor români.România ocupă locul doi în Europa, având un efectiv de familii de albine semnificativ, deținute de peste 32.000 de fermieri/apicultori, care vor fi în imposibilitatea de a achiziționa produsele/alimentele, hrană pe bază de zahăr procesat/adăugat, din cauza TVA-ului crescut. În contextul creat de războiul din Ucraina, importurile de miere efectuate fără taxe au blocat stocuri mari de produse apicole, fermierii fiind expuși unei crize fără precedent, iar această măsură ar pune capăt dezvoltării și poate existenței apiculturii în România.”
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)