Spre deosebire de ce stabilesc regulile actuale și similar sancțiunilor rutiere, contestarea procesului-verbal de contravenție va duce la suspendarea interdicției de a intra pe stadioane sau în săli în care se desfășoare competiții sportive, după cum reiese dintr-un proiect legislativ pus recent în dezbaterea Senatului.
Prin
proiectul de lege de la Senat, care vizează modificarea
Legii 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, se propune
suspendarea pedepsei complementare de interzicere a accesului sau participării la unele competiţii sau jocuri sportive în cazul în care cel sancționat
face plângere împotriva procesului-verbal de constatare şi aplicare a contravenţiei.
Mai exact, la capitolul din lege care reglementează interzicerea accesului la competiţii sau la jocuri sportive vor apărea câteva modificări, astfel încât, în primul rând, textul legii să prevadă că
“plângerea îndreptată împotriva procesului-verbal suspendă executarea sancţiunii”.
Acum, legea stabilește că plângerea îndreptată împotriva procesului-verbal
NU suspendă executarea sancţiunii complementare de interzicere a accesului la competiţiile sportive de genul celor la care cel sancționat a săvârşit contravenţia.
Suspendarea executării amenzii și a sancțiunii contravenționale complementare în cazul plângerii împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției e posibilă, potrivit
Codului rutier, în cazul încălcării regulilor de circulație.
În plus, proiectul legislativ stabilește și că, la cererea agentului constatator, ţinând cont de natura şi gravitatea faptei, împrejurările cauzei şi persoana contravenientului, instanţa de judecată învestită cu soluţionarea plângerii va putea dispune, prin încheiere motivată,
executarea provizorie a sancţiunii contravenţionale până la soluţionarea definitivă a cauzei, executarea provizorie a sancţiunii contravenţionale începând de la momentul pronunţării instanţei.
În fine, se introduce o nouă prevedere în lege, care stabilește că, în ipoteza respingerii plângerii în acţiunea de fond, măsura executării provizorii, stabilită în condiţiile de mai sus, se va prelungi de drept până la soluţionarea definitivă a cauzei, chiar dacă agentul constatator nu a solicitat din nou executarea provizorie a sancţiunii contravenţionale.
Executarea provizorie a sancţiunii complementare nu va putea să fie mai mare decât durata stabilită de procesul-verbal de constatare şi aplicare a contravenţiei şi va înceta de drept la momentul împlinirii acestei durate.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)