Firmele și PFA-urile care au spații în clădirile cu risc seismic ridicat vor putea cere ajutor financiar pentru consolidare și eficientizare energetică
Dacă dețin spații în clădirile cu risc seismic ridicat, ce sunt incluse în Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, firmele și PFA-urile vor putea cere un ajutor nerambursabil de până la 300.000 euro, conform unui proiect de ordin lansat recent în dezbatere publică. Sprijinul va putea fi folosit pentru consolidarea seismică și creșterea eficienței energetice.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Ca să se aplice, proiectul de ordin inițiat de Ministerul Dezvoltării trebuie aprobat și publicat în Monitorul Oficial. Acesta reglementează o schemă de minimis pentru întreprinderile care au spații în clădirile cu risc seismic ridicat incluse în programul respectiv (Legea 212/2022).
„Prezenta schemă de ajutor de minimis are ca obiectiv sprijinirea întreprinderilor care dețin în proprietate spații cu altă destinație decât cea de locuință, care se află, de regulă, la parterul clădirilor de locuit sau distribuite pe mai multe niveluri, inclusiv mansardă sau pod mansardabil, sau în clădiri de interes și utilitate publică care desfășoară activitate economică, prin finanțarea proiectării şi execuţiei lucrărilor de consolidare la clădirile încadrate de către experţi tehnici atestaţi în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică.
Scopul schemei îl constituie reducerea riscului seismic al clădirilor existente, prin creşterea nivelului de siguranţă la acţiuni seismice, precum şi asigurarea funcţionalităţii acestora conform tuturor cerinţelor fundamentale şi a creşterii eficienţei energetice”, scrie în document, cu precizarea că solicitanți pot fi atât societățile, cât și PFA-urile ori întreprinderile individuale/familiale.
Valoarea finanțării nerambursabile va fi de maximum 300.000 euro per întreprindere, echivalent în lei. Ajutorul de minimis va acoperi integral valoarea costurilor totale eligibile pentru proiectarea și execuția lucrărilor de consolidare seismică și de creștere a eficienței energetice.
Cererile de finanțare și documentele justificative se vor depune la autoritățile locale. Și este important de știut că ajutorul de minimis va trebui restituit dacă spațiile firmelor și PFA-urilor beneficiare vor fi înstrăinate în mai puțin de zece ani.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de ordin trebuie aprobat de minister și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (0)