Autoritățile și instituțiile publice vor deconta angajaților ochelari sau alte dispozitive de corecție speciale în limita sumei de 500 de lei / persoană, potrivit OUG nr. 53/2024. Pentru punerea în aplicare a ordonanței era nevoie însă de un set de norme, pe care îl regăsim de marți în dezbatere la Ministerul Muncii.
Măsura vizează toți angajații din autoritățile și instituțiile publice, indiferent de regimul de finanțare sau subordonare, care petrec o parte semnificativă a zilei de lucru în fața ecranelor. În termeni practici, fiecare angajat care îndeplinește condițiile trebuie să beneficieze de examene oftalmologice regulate, iar în cazul în care se constată probleme vizuale asociate cu munca la ecran, angajatorul este responsabil să deconteze dispozitivele de corecție specială necesare.
Ce înseamnă că petrece o parte semnificativă din timp în fața ecranelor? Înseamnă „utilizarea unui echipament de acest tip pentru perioade continue sau aproape continue de cel puțin două ore, în general, în fiecare zi”.
Pentru a beneficia de această decontare, angajatul trebuie să urmeze un proces structurat, începând cu un control medical la angajare, urmat de controale periodice și examene oftalmologice, dacă apar probleme de vedere. Pe baza recomandărilor medicului de medicina muncii și a constatărilor unui oftalmolog, angajatul poate solicita decontarea costurilor pentru dispozitivele de corecție specială.
Prin proiectul de HG aflat acum în dezbatere se clarifică un aspect deosebit de important: angajații nu pot pretinde decontarea pentru orice tip de dispozitive de corecție, ci doar pentru cele speciale de corecție, adică cele care servesc „la corectarea sau la prevenirea unor dificultăți vizuale specifice în raport cu o activitate care implică un echipament cu ecran de vizualizare”.
„În cazul în care lucrătorii solicită decontarea unor dispozitive de corecție speciale, care asigură o corecție a vederii atât pentru lucrul cu un echipament cu
ecran de vizualizare cât și pentru alte afecțiunii care nu au legătură cu acesta, angajatorii trebuie să contribuie numai cu costurile asociate corecției vederii ce implică un echipament cu ecran de vizualizare, dar nu mai mult de 500 lei/persoană”, prevede proiectul de HG (având în vedere costurile acestor dispozitive, e oricum imposibil de imaginat încadrarea în acest plafon de 500 de lei a cheltuielii cu dispozitive prea sofisticate).
NU | DA |
dispozitiv normal de corecție - dispozitiv purtat în afara locului de muncă, fără legătură specifică cu utilizarea unui echipament cu ecran de vizualizare, care nu este legat în mod necesar de condițiile de muncă de la postul de lucru și care nu permite corectarea dificultăților vizuale stabilite de examenele medicale menționate la art.12 și art.13 din HG nr.1028/2006 | dispozitiv de corecție special – dispozitiv, inclusiv ochelarii de vedere, care vizează corectarea sau prevenirea dificultăților vizuale pe care un dispozitiv de corecție normal nu le poate corecta sau preveni și care servește la corectarea sau la prevenirea unor dificultăți vizuale specifice în raport cu o activitate care implică un echipament cu ecran de vizualizare, constatate în urma examenelor prevăzute la art.12 și art.13 din HG nr.1028/2006 |
Notă: Diferența dintre dispozitivele normale de corecție și cele speciale pentru cei care lucrează cu ecrane de vizualizare, explicată prin diverse articole de specialitate oftalmologică, este semnificativă: de pildă, când vorbim de filtrarea luminii albastre, dispozitivele normale de corecție sunt ochelarii sau lentilele de contact prescrise pentru corectarea vederii în general (miopie, hipermetropie, astigmatism), pe când dispozitivele speciale includ ochelari cu lentile care au un strat special pentru filtrarea luminii albastre emise de ecrane, reducând oboseala oculară și riscul de tulburări de somn; în ceea ce privește stratul antireflex, dispozitivele speciale sunt adesea dotate cu un strat antireflex special adaptat pentru reducerea reflexiilor de pe suprafața ecranului, îmbunătățind confortul vizual și claritatea imaginii; în privința corecției pentru distanța intermediară, dispozitivele normale corectează vederea pentru distanțe specifice, de obicei distanța de citit (aproximativ 30-40 cm) sau vederea la distanță, pe când cele specifice pot fi optimizate pentru distanța intermediară specifică lucrului la computer (aproximativ 50-70 cm), oferind o corecție mai precisă pentru această activitate. Inclusiv materialul lentilelor face diferența dintre dispozitivele normale și cele speciale, lentilele dispozitivelor speciale putând fi realizate din materiale speciale care minimizează tensiunea oculară și oferă o protecție suplimentară împotriva luminii albastre și a altor radiații potențial dăunătoare (câteva surse de informare: aici, aici și aici).
Obligație, nu opțiune
Normele reiau ideea din recenta ordonanță și regulile deja cunoscute pe acest subiect: angajatorii nu pot, ci au obligația de a deconta cheltuielile cu ochelarii (la privați e posibilă însă și achiziția directă a acestor dispozitive de către angajatori), dacă sunt îndeplinite condițiile prescrise.
„Obligația decontării achiziției de dispozitive de corecție speciale revine angajatorului, în urma parcurgerii etapelor prevăzute la art.5 – art.15 din Hotărârea Guvernului nr.1028/2006, respectiv, de analiză a posturilor de lucru, identificare a riscurilor asociate acestora, remediere a riscurilor identificate, planificare a activității astfel încât, timpul de expunere a lucrătorului la riscul respectiv să fie redus, informare și instruire a lucrătorilor, asigurarea unui examen corespunzător al ochilor și al vederii și, dacă este necesar, asigurarea unui examen oftalmologic”, prevede proiectul.
Totodată, este lămurit încă o dată faptul că e nevoie de un control oftalmologic, iar nu doar de un examen al specialistului optometrist.
Suma decontată de angajator este limitată la 500 lei per persoană, acoperind achiziția inițială a dispozitivelor, schimbarea dioptriilor sau înlocuirea întregului dispozitiv, dacă este necesar. În cazul în care costul este mai mic de 500 lei, se decontează suma efectivă cheltuită, prezentată prin documente justificative.
În nota ce însoțește proiectul, cei de la minister amintesc de speța de la CJUE, în care un angajat român a obținut clarificări privind dreptul său la decontare, de Directiva 90/270/CEE, cea care a stabilit deja cadrul pentru normele de SSM legate de utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, transpus în legislația națională prin HG nr.1029/2008, dar și de Legea SSM și normele sale de aplicare, care stabilesc supravegherea sănătății lucrătorilor de către medicii de medicina muncii.
Atenție! Prevederile proiectului de HG nu se aplică momentan. Acesta trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a produce efecte.
Comentarii articol (1)