Intrată în vigoare de 17 ani, Hotărârea de Guvern nr. 1028/2006, care transpune Directiva UE 90/270/CEE, reglementează cerințele minime de securitate și sănătate în munca ce implică utilizarea echipamentelor care prezintă un ecran de vizualizare (în zilele noastre, calculatoare, tablete, telefoane smart, ecrane TV etc.). Mai mult decât oricând în trecut, mediul de lucru este interconectat cu noile tehnologii, vulnerabilizând angajatul din perspectiva problemelor de sănătate asociate ochilor și vederii.
Înainte de a intra direct în subiectul ochelarilor decontați sau nu de către angajatorii din România, trebuie avut în vedere că Legea securității și sănătății în muncă nu reglementează doar definiții pentru accidentarea la locul de muncă sau cadrul pentru încadrarea bolilor profesionale. Ea nu se adresează, de exemplu, doar lucrătorilor din domeniul construcțiilor sau pompierilor, mult mai expuși la pericole directe în muncă.
Acest act normativ vizează cam orice fel de afecțiune care ar putea periclita sănătatea lucrătorului la serviciu și să protejeze, totodată, integritatea fizică și psihică a angajatului. Așadar, acestea ar trebui să fie dezideratul numărul unu al angajatorului și un principiu de urmărit: condiții de lucru într-un climat sănătos și ferit de pericole pentru un angajat productiv.
Ochelarii de vedere - un drept al angajatului?
Să facem o incursiune rapidă într-o problemă intens dezbătută de la începutul anului 2023, atunci când un român și-a câștigat „dreptul” la ochelari printr-o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene: într-o speță ce viza un angajat al statului din județul Cluj, care își desfășura activitatea la monitor și care acuza o puternică deteriorare a vederii sale ca urmare a condițiilor de lucru, cerând astfel un spor salarial ori decontarea cheltuielilor cu ochelarii, în fața tribunalului au fost ridicate următoarele probleme:
- care e interpretarea noțiunii de „aparate de corecție speciale”, prezentă în directiva transpusă prin HG 1028/2006 și
- dacă are vreo relevanță că acele aparate de corecție sunt folosite și în afara locului de muncă.
Angajatul trebuie să beneficieze de examene medicale la intervale regulate, ceea ce presupune și controlul acuității vizuale, din moment ce din fișa postului rezultă că se lucrează numai cu ecrane, iar dacă medicul de medicina muncii consideră necesar consultul unui oftalmolog, atunci îl trimite pe angajat la acest medic.
Cum se pot deconta ochelarii de vedere în România
Tot din actul normativ privind activitățile profesionale cu monitoare (Hotărârea de Guvern Nr. 1028/2006) aflăm că orice angajat din România are dreptul de a beneficia de ochelari de vedere dacă își desfășoară activitatea în fața unor ecrane, cu anumite condiții:
„Dacă rezultatatele examenului prevăzut la art. 12. sau ale examenului la care face referire art. 13 arată că este necesar și dacă nu se pot utiliza dispozitive normale de corecție, lucrătorilor trebuie să li se furnizeze dispozitive de corecție speciale, care să corespundă activității respective. (...)
Protecția ochilor și a vederii lucrătorilor poate fi asigurată din punctul de vedere al costurilor în cadrul sistemului național de sănătate, în conformitate cu legislația în vigoare.”
Negru pe alb, așadar, dacă ne gândim la definiția ochelarilor de vedere (ochelari de vedere - dispozitiv optic medical sau de protecție care se pune la ochi cu scopul de a corecta un defect de vedere, n. red.), legea impune angajatorului achiziționarea sau decontarea, ori e câte ori va fi nevoie, a unei perechi de ochelari.
Pe scurt, de fiecare dată când, în urma unui control oftalmologic realizat de un medic specialist (nu de optometrist!), se descoperă că vederea a fost afectată (dioptrii mai mari, alte afecțiuni oftalmologice apărute față de ultimul control, apariția unor defecte sau boli ale ochilor etc.), se poate poți solicita decontarea unei perechi de ochelari (orice dispozitiv de corecție a vederii) de la angajator.
Tot pachetul - examen oftalmologic și suma reprezentând costurile privind ramele, lentilele și manopera ochelarilor de vedere - poate intra sub cheltuiala angajatorului. Limitările, în această situație, sunt cele legate de procedură, analizate mai jos.
După consultul oftalmologic și primirea rețetei pentru ochelarii de vedere (lentile de contact sau orice alt aparat de corecție a vederii), poți alege, conform Hotărârii de Guvern 1028/2006, fie să soliciți angajatorului achiziționarea ochelarilor de vedere, fie, după ce i-ai cumpărat, să prezinți angajatorului bonul fiscal prin care să poți solicita decontarea acestora. |
Mediul în care ne desfășurăm activitatea ne poate convinge, uneori obligându-ne, să „existăm” digital, ecranele fiind a doua noastră realitate. Este, probabil, de dorit să adaptăm viața profesională la această realitate. Iar dacă ochelarii de vedere sunt un suport și/sau o urmare a activității noastre profesionale, să oferim și să cerem dreptul de a munci în condiții potrivite noilor tehnologii.
Comentarii articol (15)