avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Ochelari de vedere, material de protectia muncii - ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Ochelari de vedere, material de protectia muncii - Ochelari de protectie a vederii, pentru lucrul in fata unui ecran de vizualizare.

Buna seara,
Sint functionar public si lucrez la primarie. In aceste zile am facut vizitele medicale anuale pentru Medicina muncii. In cadrul acestor vizite medicale toti care lucreaza pe calculator au fost verificati oftalmologic. In 90% s-au constatat deficiente de vedere cu necesitatea schimbarii ochelarilor. Intrebarea este daca avem dreptul la decontarea acestor ochelari.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:17, 19 Septembrie 2013
HOTARÂRE nr. 1028 din 9 august 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate în munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare.

CAPITOLUL IV: Protectia ochilor si a vederii.
Art.12
Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:
a)înainte de începerea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b)ulterior, la intervale regulate;
c)ori de câte ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.
Art.13
Lucratorii beneficiaza de un examen oftalmologie, daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 arata ca acesta este necesar.
Art.14
Daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 sau ale examenului la care face referire art. 13 arata ca este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda activitatii respective.
Art.15
Masurile luate potrivit art. 12-14 nu trebuie sa implice în nici un caz costuri financiare pentru lucratori.
Art.16
Protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punctul de vedere al costurilor în cadrul sistemului national de sanatate, în conformitate cu legislatia în vigoare.
Angajatorii sunt obligati sa furnizeze ochelari de protectie, pentru lucrul la calculator, indiferent ca sunt si de vedere sau doar pentru protectie impotriva radiatiilor, conform prevederilor
-art.14 ..... lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda activitatii respective,
fara vreo obligatie de plata din partea lucratorilor conform prevederilor
-art.15 .Masurile luate potrivit art. 12-14 nu trebuie sa implice în nici un caz costuri financiare pentru lucratori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decontare ochelari Daniela niculita Daniela niculita Buna ziua! Lucrez pe funcția de casier la un CAR Pensionari este o unitate non profit, după un control la doctorul oftalmilog mia dat reteta sa imi fac ... (vezi toată discuția)
Rețetă greșită SteveS SteveS Bună ziua! De curând am fost la un consult oftalmologic, la o clinică particulară ce are contract cu firma unde lucrez. S-a stabilit că am miopie, mi-a ... (vezi toată discuția)
Dioptrii de la calculatorul de la serviciu??? nazdravanii12costin@yahoo.com nazdravanii12costin@yahoo.com Va salut. Am 46 de ani, lucrez pe PC din 1990. Acum lucrez (de mai multi ani) la o institutie de stat pe o statie de lucru PC cu monitor CRT de 17\\\\\\\". ... (vezi toată discuția)