De curând am fost la un consult oftalmologic, la o clinică particulară ce are contract cu firma unde lucrez. S-a stabilit că am miopie, mi-a prescris ochelari de vedere. Însă dr. a greșit rețeta, prescriindu-mi dioptrii cu +, nu cu - așa cum era normal. Pe baza rețetei, mi-am făcut deja ochelarii, care nu doar că nu mă ajută, dar îmi crează un disconfort enorm.
Doresc să știu în ce manieră îmi pot recupera banii dați pe ochelari, pe rețeta greșit prescrisă? Nu am alte pretenții, e suficient să îmi recuperez suma dată pe ochelari. Am vreo șansă în acest sens? Există vreo lege care să determine clinica/medicul să compenseze financiar eroarea? Mă gândeam să fac altundeva un consult, unde cu siguranță o să îmi prescrie rețeta corectă. Pe baza ei, pot recupera banii pe ochelari? Cam ce demersuri ar trebui să depun?
In baza contractului firmei unde lucrati cu firma care asigura examinarea oftalmologica, in conditiile in care ochelarii de vedere sunt obligatorii pentru ca dvs. sa puteti desfasura activitatea la locul de munca, trebuie platiti de angajator pentru respectarea prevederilor din HG nr. 1028/ 2006 Cerinte minime de securitate si sanatate pentru utilizare echipament cu ecran de vizualizare,
-art. 12 Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:
a) inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b) ulterior, la intervale regulate;
c) ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de
vizualizare.
-art. 13 Lucratorii beneficiaza de un examen oftalmologic, daca rezultatele examenului
prevazut la art. 12 arata ca acesta este necesar.
-art. 14 Daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 sau ale examenului la care face
referire art. 13 arata ca este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda
activitatii respective.
-art. 15 Masurile luate potrivit art. 12-14 nu trebuie sa implice in nici un caz costuri financiare
pentru lucratori.
-art. 16 Protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punctul de vedere al
costurilor in cadrul sistemului national de sanatate, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Puteti sesiza angajatorul dvs. in scris, cu nr. de inregistrare/ data cu solicitarea de a rezolva situatia creata si a cere un nou consult la aceeasi firma, la alt medic, fara costuri suplimentare, urmand ca dvs. sa primiti banii pe care i-ati investit.
Puteti cere in scris, cu nr. de inregistrare/ data firmei care v-a dat reteta sa va returneze banii investiti. Daca refuza puteti deschide actiune in instanta si cere daune materiale (suma investita de dvs.) si daune morale (o suma d ebani pentru disconfortul creat).