avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dioptrii de la calculatorul de la serviciu???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dioptrii de la calculatorul de la serviciu???

Va salut. Am 46 de ani, lucrez pe PC din 1990. Acum lucrez (de mai multi ani) la o institutie de stat pe o statie de lucru PC cu monitor CRT de 17". Sarcina mea este sa lucrez cel mai mult grafica. Durata serviciului este de 8 ore sau mai mult (10 sau chiar 12 -bineinteles depasirile fiind neplatite) zilnic.
Este vreo baza legala care ar putea obliga angajatorul sa ne dea si putin ragaz (de "refresh") la ochi? B-)In ultima perioada am inceput sa nu mai vad chiar asa de bine, fapt pentru care am fost la un consult de specialitate oftalmologica la Centrul Medical pentru Aeronautica, din cadrul Spitalului Militar, unde, dupa verificarile de rigoare am constatat ca am -1 la ochiul stang, +1 la ochiul drept si degenerare maculara pe fundul de ochi la stangul. :O
M-am interesat, cele doua perechi de ochelari (de apropiere/departare) m-ar costa vre-o 8 mil. :sorry:Sunt asigurat la casa de asigurari de sanatate. Doresc sa stiu daca angajatorul ar avea vre-o obligatie in acest sens (mai precis, daca i-mi poate deconta pretul ochelarilor, ca operatia pe ochi oricum o deconteza casa de asigurari?-cred).
Hotararea 1028 din 2006 nu cred ca ma ajuta de loc.:(Art. 14 Daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 sau ale examenului la care face referire art. 13 arata ca este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda activitatii respective. Art. 15 Masurile luate potrivit art. 12-14 nu trebuie sa implice in nici un caz costuri financiare pentru lucratori. Art. 16 Protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punctul de vedere al costurilor in cadrul sistemului national de sanatate, in conformitate cu legislatia in vigoare."
Multumesc de orice sfat mi-ati putea da.:)
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 22:54, 5 Februarie 2009
Cerintele minime care trebuiesc respectate pentru a elimna sau diminua riscurile profesionale ce pot aparea ca urmare a utilizarii echipamentelor cu ecran de vizualizare sunt prevazute in Anexa la Hotararea de Guvern nr. 1028/2006.


1) Echipament cu ecran de vizualizare - ecran de vizualizare grafic sau alfanumeric, indiferent de procedeul de afisare folosit.

2) Post de lucru - ansamblu care cuprinde un echipament cu ecran de vizualizare, prevazut cu tastatura, sau un dispozitiv de introducere a datelor si/sau un program care stabileste interfata operator/masina, accesorii optionale, periferice, inclusiv unitate de discheta si/sau unitate optica, telefon, modem, imprimanta, suport pentru documente, scaun, masa sau suprafata de lucru, precum si mediul de munca inconjurator.


Prevederile HG 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare nu se aplica in cazul:
• cabinei soferului sau cabinei de comanda in cazul vehiculelor si masinilor;
• sistemelor informatice de la bordul mijloacelor de transport;
• sistemelor informatice destinate in principal utilizarii publice;
• sistemelor portabile care nu se utilizeaza in mod prelungit la postul de lucru;
• masinilor de calculat, caselor de marcat si oricarui echipament prevazut cu un mic dispozitiv de afisare sau de masurare a datelor, necesar pentru utilizarea directa a acestui echipament;
• masinilor de scris de conceptie clasica, de tipul "masini de scris cu fereastra".
De la 01.10.2006, raspundere contraventionala si sanctiune cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, pentru nrespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului uman.


Asigurarea protectiei ochilor si a vederii angajatilor :
• prin examen medical efectuat de catre un medic de medicina muncii, atat la angajare cat si ulterior, la intervale regulate sau ori de cate ori apar tulburari care pot fi cauzate de lucrul cu un ecran de vizualizare;
• prin examen oftalmologic, daca rezultatele examenului medical impun acest lucru;
• prin furnizarea de dispozitive de corectie speciale pentru lucratori, daca rezultatele examenelor medicale de mai sus arata ca acest lucru este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie.


Protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punct de vedere al costurilor in cadrul sistemului national de sanatate.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ochelari de vedere, material de protectia muncii - ochelari de protectie a vederii, pentru lucrul in fata unui ecran de vizualizare. iuliurs iuliurs Buna seara, Sint functionar public si lucrez la primarie. In aceste zile am facut vizitele medicale anuale pentru Medicina muncii. In cadrul acestor vizite ... (vezi toată discuția)
Decontare ochelari Daniela niculita Daniela niculita Buna ziua! Lucrez pe funcția de casier la un CAR Pensionari este o unitate non profit, după un control la doctorul oftalmilog mia dat reteta sa imi fac ... (vezi toată discuția)
Rețetă greșită SteveS SteveS Bună ziua! De curând am fost la un consult oftalmologic, la o clinică particulară ce are contract cu firma unde lucrez. S-a stabilit că am miopie, mi-a ... (vezi toată discuția)