Cerintele minime care trebuiesc respectate pentru a elimna sau diminua riscurile profesionale ce pot aparea ca urmare a utilizarii echipamentelor cu ecran de vizualizare sunt prevazute in Anexa la Hotararea de Guvern nr. 1028/2006.
1) Echipament cu ecran de vizualizare - ecran de vizualizare grafic sau alfanumeric, indiferent de procedeul de afisare folosit.
2) Post de lucru - ansamblu care cuprinde un echipament cu ecran de vizualizare, prevazut cu tastatura, sau un dispozitiv de introducere a datelor si/sau un program care stabileste interfata operator/masina, accesorii optionale, periferice, inclusiv unitate de discheta si/sau unitate optica, telefon, modem, imprimanta, suport pentru documente, scaun, masa sau suprafata de lucru, precum si mediul de munca inconjurator.
Prevederile HG 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare nu se aplica in cazul:
• cabinei soferului sau cabinei de comanda in cazul vehiculelor si masinilor;
• sistemelor informatice de la bordul mijloacelor de transport;
• sistemelor informatice destinate in principal utilizarii publice;
• sistemelor portabile care nu se utilizeaza in mod prelungit la postul de lucru;
• masinilor de calculat, caselor de marcat si oricarui echipament prevazut cu un mic dispozitiv de afisare sau de masurare a datelor, necesar pentru utilizarea directa a acestui echipament;
• masinilor de scris de conceptie clasica, de tipul "masini de scris cu fereastra".
De la 01.10.2006, raspundere contraventionala si sanctiune cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, pentru nrespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului uman.
Asigurarea protectiei ochilor si a vederii angajatilor :
• prin examen medical efectuat de catre un medic de medicina muncii, atat la angajare cat si ulterior, la intervale regulate sau ori de cate ori apar tulburari care pot fi cauzate de lucrul cu un ecran de vizualizare;
• prin examen oftalmologic, daca rezultatele examenului medical impun acest lucru;
• prin furnizarea de dispozitive de corectie speciale pentru lucratori, daca rezultatele examenelor medicale de mai sus arata ca acest lucru este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie.
Protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punct de vedere al costurilor in cadrul sistemului national de sanatate.