De constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii se vor ocupa organele de inspecție economico-financiară din cadrul Ministerului Finanțelor și Curții de Conturi. Amenzile vor putea fi aplicate fie în urma controalelor derulate în mod normal de aceste instituții, fie în urma controalelor derulate la sesizarea contribuabililor ale căror drepturi au fost încălcate.
Potrivit inițiatorilor, de multe ori este vorba de situații în care organele fiscale nu-și îndeplinesc obligația legală de a scoate faptele din oficiu din cazierul fiscal al contribuabililor. Din acest motiv, operatorii economici pot avea de suferit, iar cei responsabili nu pot fi sancționați:
„În realitate, există foarte multe situaţii în care organele fiscale desemnate să aplice procedura de scoatere a informaţiilor din cazierul fiscal, în conformitate cu prevederile legale prezentate, omit sau refuză să își îndeplinească aceste atribuţii, cu consecinţe extrem de neplăcute pentru contribuabilii persoane fizice sau juridice. (...)
Prin această modificare se creează un echilibru procedural, în sensul în care aşa cum contribuabililor li se aplică o serie de sancţiuni (penalități/dobânzi/majorări) în cazul în care nu își îndeplinesc obligaţiile la timp, ba, mai mult, sunt decăzuţi din dreptul de a mai acţiona în anumite situaţii, tot aşa ni se pare firesc să răspundă pentru propriile erori şi omisiuni şi organele fiscale desemnate cu ştergerea datelor din cazierul fiscal care refuză să își îndeplinească obligaţiile prevăzute de lege.
Pe de altă parte, această modificare ar conduce automat la eliminarea inechităţilor existente la ora actuală între numeroasele sancţiuni aplicate contribuabililor români şi lipsa de răspundere a autorităţilor responsabile, ceea ce creează o puternică discriminare - de neacceptat, în opinia noastră.”
Conform articolului 6 din OG 39/2015, sunt mai multe cazuri în care putem vorbi de necesitatea scoaterii informațiilor din cazierul fiscal al contribuabililor, dintre care amintim:
- faptele săvârșite nu mai sunt sancționate de lege;
- a intervenit amnistia, reabilitarea de drept sau judecătorească constatată prin hotărâre judecătorească;
- faptele sunt sancționate conform legii penale cu amendă sau avertisment și contribuabilii nu au mai săvârșit fapte de această natură într-o perioadă de cinci ani de la data înscrierii informațiilor în cazierul fiscal;
- faptele sunt sancționate contravențional pentru nerespectarea regimului produselor accizabile, într-o perioadă de un an de la data înscrierii informațiilor în cazierul fiscal, cu condiția achitării cuantumului amenzilor contravenționale. În situația în care cuantumul amenzilor nu a fost achitat în această perioadă, scoaterea din evidență se realizează în termen de trei zile lucrătoare de la data achitării amenzilor sau la data împlinirii unui termen de cinci ani de la data înscrierii informațiilor în cazierul fiscal, în situația în care cuantumul amenzilor nu a fost achitat în acest termen;
- contribuabilul declarat inactiv a fost reactivat. Data scoaterii din evidență este data reactivării contribuabilului, în situația în care acesta a fost declarat inactiv pentru neîndeplinirea obligațiilor declarative prevăzute de lege, sau data împlinirii unui termen de trei luni de la data reactivării contribuabilului, în situația în care acesta a fost declarat inactiv pentru celelalte cazuri prevăzute de lege. Aceste prevederi sunt aplicabile și reprezentanților legali, respectiv reprezentanților desemnați.
„Cazierul fiscal reprezintă un mijloc de evidență și urmărire a respectării disciplinei fiscale, contabile și financiare de către contribuabili, în care se ține evidența persoanelor fizice, juridice și a entităților fără personalitate juridică care au săvârșit fapte sancționate de legile fiscale, contabile, vamale și de cele care privesc disciplina financiară (...).
(...) Cazierul fiscal se utilizează în scopul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale, precum și al eficientizării de către organele fiscale a procesului de administrare a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor venituri ale bugetului general consolidat datorate de către contribuabili, prin asigurarea accesului la informații care relevă modul de respectare a legislației fiscale, contabile, vamale și a disciplinei financiare de către contribuabili”, scrie în actul normativ.
Faptele care se înscriu în cazierul fiscal sunt stabilite concret prin HG 1.000/2015.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.