În primul rând, cei ce vor să ceară intrarea în insolvență trebuie să îndeplinească, alături de mai multe condiții, și pe cea a unui prag al datoriilor.
Legea 151/2015 stabilește trei tipuri de proceduri de insolvență, acestea având și praguri diferite de datorii. Din moment ce aceste ele sunt calculate în raport cu salariul minim, iar valoarea acestuia va crește de la 1 iulie, se majorează, de luna viitoare, și pragurile de datorii.
După cum e stabilit prin lege, cuantumul minim al datoriilor scadente ale debitorului necesar pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii insolvenței pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau a procedurii judiciare de insolvență prin lichidare de active este de 15 salarii minime pe economie. Asta înseamnă că, de la 1 iulie, pragul de datorii va fi de 55.500 de lei.
Așadar, nivelul datoriilor trebuie să treacă peste această valoare pentru ca cei cu probleme financiare să poată cere una dintre cele două proceduri de insolvență: cea pe bază de plan de rambursare de datorii și cea prin lichidare de active.
Pe de altă parte, în cazul procedurii simplificate de insolvență, cuantumul total al obligațiilor trebuie să fie de cel mult 10 salarii minime pe economie.
Adică, pentru a putea apela la procedura simplificată de insolvență, cei interesați vor trebui să se încadreze, de la 1 iulie, într-un prag al datoriilor de până la 37.000 de lei.
Cum se aplică, de fapt, cele trei proceduri de insolvență
Prima dintre procedurile de insolvență, respectiv cea pe bază de plan de rambursare a datoriilor, permite datornicilor să-și revină din punct de vedere financiar, respectând măsurile prevăzute într-un plan întocmit și votat de către cea mai mare parte a creditorilor lor. În esență, respectarea cu strictețe a planului stabilit îi ajută pe cei cu dificultăți financiare să-și plătească datoriile și chiar să scape de unele dintre ele.
Procedura de insolvență prin lichidare de active se aplică fie celor care au o situație financiară foarte rea, fie celor care au trecut deja printr-o procedură pe bază de plan de rambursare a datoriilor, dar care, pentru că nu a fost respectat planul ori din cauze externe, a eșuat. Această procedură înseamnă, de fapt, că toate bunurile datornicului ce pot fi vândute, potrivit legii, vor fi vândute, iar datornicul va putea cheltui doar o mică parte din bani pentru a se întreține.
În fine, ultima dintre procedurile de insolvență, mai exact, cea simplificată, se aplică celor cu datorii mai mici, care nu au bunuri sau venituri urmăribile și au peste vârsta standard de pensionare sau și-au pierdut (total sau parțial) capacitatea de muncă.
Comentarii articol (0)