Beneficiul de netaxare a unei porțiuni din salariul minim continuă să se aplice în restul anului 2024, dar vorbim de o sumă considerabil mai mare - 300 de lei, de la 1 iulie, față de 200 de lei cum a fost anul precedent și în prima parte a acestui an. Deși cuantumul sumei a fost modificat, plafonul superior al venitului brut lunar a rămas același: 4.000 de lei. Așa cum subliniam recent, asta face ca mai puțini angajați să beneficieze de netaxarea acestor 300 de lei.
De la 3.700 la 4.000 de lei vorbim deja de un interval destul de mic în care să mai intre și eventualele adaosuri la salariul de bază. Una dintre condițiile aplicării beneficiului de netaxare este formulată în felul următor: „b) venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor, astfel cum este definit la art. 76 alin. (1)-(3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în baza aceluiaşi contract individual de muncă, pentru aceeaşi lună, nu depăşeşte nivelul de 4.000 lei inclusiv”.
Când salariul minim era 3.000 sau 3.300 de lei, intervalul de venit în care puteau intra adaosurile era considerabil mai mare, astfel că angajatul plătit cu minimul pe economie putea să aibă și tichete de masă la valoarea lor maximă și tot ar fi putut profita de netaxarea celor 200 de lei (cât este în prezent, până intră în vigoare noua valoare).
De la 1 iulie, doar cineva cu tichete până la 15 lei valoare individuală ar mai avea șanse să beneficieze de cei 300 de lei netaxabili.
În trecut, subliniam că beneficiul de netaxare poate ajunge să fie inaplicabil într-o lună din cauza orelor suplimentare, respectiv a compensării unor ore suplimentare în bani. Desigur, acest lucru poate fi evitat dacă se aplică regula de bază în cazul compensării acestor ore de muncă lucrate în plus - compensarea lor cu timp liber, nu cu bani. Aceeași problemă o avem și la munca prestată în zilele de sărbătoare legală necompensată prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile, caz în care sporul este de cel puțin 100%
Practic, orice adaos la salariul de bază, fie că vorbim de tichete, indemnizații sau sporuri, trebuie să se încadreze, ca valoare brută, în acest interval de 300 de lei, adică sub 10% din salariul minim brut garantat în plată, în contextul în care, la începutul aplicării beneficiului de netaxare, marja era de o treime din salariul minim (diferența de la 3.000 la 4.000 de lei). Până acum, niciun semn de la Guvern că s-ar intenționa mărirea acestei limite superioare. Desigur, câștigătorul aici este statul, care va încasa mai mulți bani nu doar din pricina majorării salariului minim, ci și de pe urma reducerii plajei de beneficiari ai măsurii de netaxare, chiar dacă beneficiul crește cu 100 de lei de la 1 iulie, pentru că marja de adaosuri se diminuează cu 400 de lei. În lipsa unei modificări a limitei de 4.000 de lei, putem lua în calcul chiar că Guvernul ar putea să renunțe cu totul, în viitorul nu foarte îndepărtat, la aplicarea acestui beneficiu de netaxare.
Comentarii articol (0)