HG nr. 1.447/2022 prevede că valoarea salariului minim brut pe ţară, începând cu ianuarie 2023, este 3.000 de lei, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră.
În afară de valoarea aceasta, care e una general aplicabilă (inclusiv în cazul sectorului agro-alimentar), mai avem salariul minim din construcții: 4.000 de lei (pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 24,194 lei/oră), ce se aplică exclusiv domeniilor de activitate prevăzute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, conform OUG nr. 168/2022.
Atenție! Neacordarea salariului minim prevăzut de lege se sancționează, conform Codului muncii, cu amendă de la 300 de lei la 2.000 de lei.
Beneficiul netaxabil pentru 200 de lei din salariul minim de 3.000 de lei
Măsura fiscală dată prin OUG nr. 168/2022 privind cei 200 de lei netaxabili din salariul minim nu este opțională, de la 1 ianuarie, ci se aplică obligatoriu ori de câte ori condițiile sale de acordare sunt cumulate și vizează doar angajații cu normă întreagă.
Una dintre cele două condiții principale de acordare a beneficiului din OUG 168/2022 privește nivelul salarial la care se aplică acest beneficiu de netaxare, de la 1 ianuarie. Astfel, ordonanța stabilește că „nu se datorează impozit pe venit şi nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, dacă (...) a) nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile”.
Așadar, suma se acordă la valoarea salariului minim de 3.000 de lei - deci, taxabili sunt restul de 2.800 de lei. Beneficiul nu se aplică și în cazul salariului minim din construcții. Dar se aplică în cazul angajaților din sectorul agro-alimentar, plătiți cu minimul pe economie, unde nu se pot aplica facilitățile fiscale aferente.
Apoi, o altă condiție e ca nivelul salarial să fie păstrat în cuprinsul întregului an. Din luna în care nivelul salarial crește chiar și cu un leu peste cei 3.000 de lei, nu se mai aplică beneficiul de netaxare.
Util: Cât va plăti în 2023 un angajator, ca taxe, pentru un salariu minim pe țară
De asemenea, avem câteva situații prevăzute de lege în care cei 200 de lei se vor diminua, în funcție de:
a) perioada din lună în care salariul de bază/solda lunară din contractul individual de muncă sau raportul de serviciu, după caz, sunt menținute la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului;
b) data de la care angajații noi sunt încadrați în muncă la un nivel al salariului/soldei lunare, după caz, egal cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată;
c) fracția din lună pentru care se determină veniturile din salarii și asimilate salariilor;
d) data de la care încetează contractul individual de muncă/raportul de serviciu, după caz.
Iar acest beneficiu netaxabil vizează veniturile aferente lunilor ianuarie - decembrie 2023 inclusiv.
Comentarii articol (2)