Măsura fiscală dată prin OUG nr. 168/2022 privind cei 200 de lei netaxabili din salariul minim nu este opțională, de la 1 ianuarie, ci se aplică obligatoriu ori de câte ori condițiile sale de acordare sunt cumulate. De altfel, cei care au aplicat în ultimele luni actuala măsură a celor 200 de lei netaxabili trebuie „să șteargă” din vedere actualele condiții și să se adapteze la cele noi, pentru că, așa cum este punctat și în acest material de comparație, regimul lor e diferit. Dacă în aceste ultime, aproape șase luni angajatorii aveau opțiunea să crească salariile minime cu acești 200 de lei netaxabili, de la 1 ianuarie angajatorii nu au altă opțiune decât să acorde cei 3.000 de lei salariu minim la un contract cu normă întreagă - pentru că legea nu le permite să acorde salarii sub minimul stabilit prin HG. Iar beneficiul fiscal al celor 200 de lei netaxabili e, practic, doar atât - un beneficiu fiscal pentru cei care au exact salariul minim în acte. În schimb, măsura dată prin OUG 67 a fost o opțiune pentru angajatorii de a le da angajaților lor 200 de lei în plus la salariu, din care angajații să rămână în buzunar cu fix această sumă, iar nu cu jumătate din ea.
Una dintre cele două condiții principale de acordare a beneficiului din OUG 168/2022 privește nivelul salarial la care se aplică acest beneficiu de netaxare, de la 1 ianuarie. Astfel, ordonanța stabilește că „nu se datorează impozit pe venit şi nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, dacă (...) a) nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile”.
La acest moment, în practică pot exista diverse situații. Astfel, la acest moment unii angajați au salariul de bază stabilit la nivelul minimului, adică 2.550 de lei brut, alții au 2.600, 2.650 de lei, alții beneficiază de 2.750 de lei din care 200 de lei sunt netaxabili conform actualului mecanism de netaxare, alții au 2.800, 2.900 sau poate chiar 3.000 de lei. De la 1 ianuarie, toți aceștia vor trebui să aibă un salariu de bază de cel puțin 3.000 de lei, întrucât acesta e noul nivel al salariului minim brut pe țară garantat în plată, stabilit recent prin hotărâre de Guvern. Ca atare, toți aceștia vor avea dreptul la beneficiul celor 200 de lei netaxabili de la 1 ianuarie, dacă se îndeplinește și a doua condiție (venitul brut, adică inclusiv sporuri și alte adaosuri, să nu depășească 4.000 de lei).
De cei 200 de lei netaxabili vor beneficia, de exemplu, și cei care au deja 3.000 de lei salariul de bază brut, iar de la 1 ianuarie nu mai înregistrează nicio creștere salarială. Dacă nivelul salarial rămâne identic, vor primi doar un net puțin mai mare începând cu salariul aferent lunii ianuarie 2023. Dar nu vor beneficia cei care, în contract, au un salariu de bază brut fie și cu un leu peste cei 3.000 de lei stabiliți ca minim prin HG.
Totodată, OUG 168 nu impune ca beneficiul fiscal să fie aplicabil doar celor care „sar” de la un nivel al salariului minim la altul. OUG 168 stabilește doar să nu se scadă salarii pe ultima sută de metri pentru a aplica acest beneficiu de netaxare: „Condiţia prevăzută la alin. (1) lit. a) nu se consideră a fi îndeplinită dacă, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi 31 decembrie 2023, este diminuat nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri”. Totodată, salariile trebuie să rămână „intacte” tot anul 2023, altfel, beneficiul se pierde din luna în care salariul de bază brut a sărit de nivelul de 3.000 de lei.
O altă nelămurire care s-a ridicat în practică a fost cum anume se scade această sumă din salariu. Conform prevederilor ordonanței, practic, vorbim de un simplu calcul: din cei 3.000 de lei se scad cei 200 de lei, iar sumei de 2.800 de lei i se vor aplica taxele salariale. Desigur, aici vorbim de situația-standard, dar cei 200 de lei se pot micșora într-o lună, putând vorbi de sume mai mici care vor purta acest avantaj fiscal, așa cum prevede ordonanța, dacă salariatul a lucrat mai puțin sau în alte situații.
De asemenea, s-a pus problema celor care au actualmente 2.750 de lei salariul de bază, din care 200 de lei netaxabili conform actualului mecanism. E destul de clar că și acești angajați vor trebui să ajungă la nivelul salarial de 3.000 de lei, iar 200 de lei din aceștia vor beneficia de regimul fiscal de netaxare conform OUG 168.
Desigur, să nu scăpăm din vedere nici prevederea care stabilește, negru pe alb, că noul beneficiu netaxabil vizează veniturile aferente lunilor ianuarie - decembrie 2023 inclusiv.