Măsura de netaxare cuprinsă de art. XXXVII din OUG 168/2022 e legată, corect sau nu, de o condiție privind nivelul salariului de bază al angajatului - acela al salariului minim brut garantat în plată, stabilit de Guvern prin HG.
Știm deja că la 1 ianuarie salariul minim va fi de 3.000 de lei. Dacă nu vom mai vedea, anul viitor, nicio creștere a acestuia, înseamnă că cei care vor să aplice beneficiul celor 200 de lei netaxabili tot anul pentru același angajat nu vor putea să-i crească acestuia salariul tot anul. Practic, OUG 168 impune, ca primă condiție de aplicare a beneficiului fiscal, ca „nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile”. Asta înseamnă un salariu de bază brut de 3.000 de lei și nici un leu în plus.
Din ianuarie și până la finele anului, angajatul plătit cu minimul pe economie are salariul „înghețat” de aplicarea acestui beneficiu. Așa cum se arăta în acest material recent, cei 200 de lei netaxabili înseamnă o diferență la venitul net de circa 85 de lei între cel care beneficiază de netaxare și cel care nu beneficiază de netaxare (mai clar se poate observa când comparăm netul unuia care are 3.000 de lei și netul unuia care are 3.001 lei). Orice calculator de salarii am utiliza, vedem că doar de la nivelul de 3.150 de lei ajungem la o egalizare a netului celui cu 3.000 de lei, care beneficiază de netaxare, cu netul celui care nu beneficiază de netaxare (și care are 3.150 de lei).
Întorcându-ne la ipoteza măririi salariale, un angajat beneficiază de cei 200 de lei netaxabili, având salariul de bază brut la valoarea minimului garantat în plată, va avea un net de circa 1.898 de lei. Pentru acesta, o mărire salarială venită de la angajator înseamnă obligatoriu un brut suficient de mare cât să acopere beneficiul netaxabil și să îl și depășească astfel încât angajatul „să simtă” că i-a crescut, cât de cât, salariul.
Salariu de bază brut 3.000 de lei beneficiu de netaxare activ net = 1.898 de lei |
Salariu de bază brut 3.150 de lei net = 1.898 de lei |
La un salariu brut de 3.500 de lei, de exemplu, avem un net de 2.092 de lei. Asta înseamnă 194 de lei în plus în buzunarul angajatului cu normă întreagă, la final de lună.
Practic, dacă vrem ca angajatul plătit cu minimul pe economie să beneficieze de măcar 100 de lei în plus la salariul net, va trebui să-i acordăm un brut de măcar 3.331 de lei. La aceștia mai adăugăm și contribuția pe care angajatorul o plătește (care în exemplul dat înseamnă 75 de lei), iar astfel ajungem la un cost pentru angajator de 3.406 lei.
Prin comparație, costul pentru un salariu la nivelul minimului pe economie, adică 3.000 de lei brut, înseamnă 3.068 de lei. Diferența între costul de mai sus, care are în vedere o creștere a netului de 100 de lei pentru angajat și costul acesta e de 338 de lei, din buzunarul angajatorului.
Practic, pentru a crește netul celui cu minimul pe economie sau al celor care au salarii puțin peste al acestuia, angajatorul trebuie să facă un efort financiar puțin mai mare pentru a acoperi diferența făcută în buzunarele angajaților de aplicarea beneficiului netaxării.