avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... abuz sau nepasare??
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

abuz sau nepasare??

buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri in legatura cu salarizarea mea.
Lucrez la o firma ce are doua puncte de lucru declarate ca si restaurant,ele intra pe legea salarizarii din industrie alimentare.
1.e posibil ca salariatii unei singure firme sa fie pe legi salariale diferite?
2.e posibil ca angajatii din punctele de lucru supusi ind,alimentare sa plateasca taxe chiar daca sunt scutiti?
3.salariul minim pe economie a crescut la 3700 doar pentru cei care nu lucreaza la punctele de lucru in rest au ramas la nivelul ind,alim.dar fiscalizati in mod normal,
ce se poate face? se pot recupera toate beneficiile de care in mod normal trebuia sa beneficiez?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:46, 18 Septembrie 2024
1. Deși Guvernul a crescut, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim brut la 3.700 de lei, în agricultură și în industria alimentară acesta va rămâne la valoarea de 3.436 de lei.

Hotărârea Guvernului nr. 598/2024 nu este aplicabil sectoarelor construcții, agricol și industrie alimentară, în aceste sectoare fiind aplicabile în continuare dispozițiile OUG nr. 93/2023 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru sectoarele construcții, agricol și industria alimentară, conform cărora, în sectorul construcții – salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 4.582 lei lunar pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 27,714 lei/oră, iar în sectorul agricol și industria alimentară – salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 3.436 lei lunar pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 20,782 lei/oră.

2. Toti salariatii care isi desfasoara activitatea in societati cu domenii de activitate prevăzute la art. 60 pct. 7 din Legea nr. 227/2015, beneficiaza salariul minim brut .

3. Se poate sesiza ITM-ul sau se poate promova o actiune in instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna as dori sa știu cât e salar minim pe economie in alimentație. ... Roxy03 Roxy03 Buna as dori sa știu cât e salar minim pe economie in alimentație. Urmează să mă angajez și mi-a propus contract de munca la 6ore apoi prelungire dp 3 ... (vezi toată discuția)
Buna dimineața , ma numesc rusu sant angajat cu contract si ... Rusuly Rusuly Buna dimineața , ma numesc Rusu sant angajat cu contract si plătit in acord colectiv … as dori sa stiu calculul tarif orar de salariu pe anul 2024 … am ... (vezi toată discuția)
Conform oug 130/2021 salariul de bază minim brut pe țară garantat ... AAdriana8 AAdriana8 Conform OUG 130/2021 Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de ... (vezi toată discuția)