Pentru a pune în aplicare această prevedere, atunci când contribuabilii nu anunță schimbările în termenul legal de 15 zile, ANAF a venit cu o procedură specifică prin Ordinul 3.792/2024. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial și este în vigoare din 7 august 2024.
„Potrivit prevederilor art. 88 din Codul de procedură fiscală, contribuabilii au obligația de a aduce la cunoștința organului fiscal central modificările intervenite în datele declarate inițial, în termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea şi depunerea declaraţiei de menţiuni. În practică, organele fiscale au constatat situații în care datele cuprinse în registrul contribuabililor/ plătitorilor, necesare administrării creanțelor fiscale, completate pe baza informațiilor comunicate de contribuabili, nu corespund stării de fapt reale. Conform art. 91 alin. (3) din Codul de procedură fiscală, datele din registrul contribuabililor/ plătitorilor pot fi modificate din oficiu ori de câte ori se constată că acestea nu corespund stării de fapt reale, ulterior modificările fiind comunicate contribuabilului/ plătitorului”, scriau inițiatorii în referatul de aprobare ce a însoțit noul ordin în forma sa de proiect.
Prin urmare, ANAF a dat Ordinul 3.792/2024 pentru a se asigura că are o evidență fiscală ce corespunde realității, dar și pentru a stabili o practică unitară privind modificarea din oficiu a datelor din registru.
Formularul 700 se depune, de exemplu, pentru situații precum:
- modificarea regimului de impozitare;
- modificarea sistemului de plată a impozitului pe profit;
- înregistrarea în scopuri de TVA;
- modificarea perioadei fiscale la TVA;
- modificarea anului fiscal;
- modificarea domiciliului fiscal.
Contribuabilii vor avea ocazia să oprească modificările din oficiu
De modificarea din oficiu a datelor din registrul contribuabililor/plătitorilor se ocupă compartimentul de specialitate din cadrul unității competente din ANAF. Adică organul fiscal în a cărui evidență fiscală este înregistrat, ca plătitor de impozite, taxe și contribuții, cel vizat de procedura amintită.
Procedura de modificare din oficiu pornește odată ce o unitate ANAF constată o situație pentru care n-a fost depus în termen formularul 700. În același timp, contribuabilul în cauză riscă și amendarea cu o sumă între 500 și 5.000 lei.
Dacă se constată necesitatea modificărilor în registru, ANAF notifică contribuabilul vizat, informându-l despre termenul în care se poate prezenta pentru audiere (cinci zile). Acest lucru nu se întâmplă, însă, dacă o constatare vine ca urmare a unui control fiscal (atunci când avem acte administrativ-fiscale rămase definitive prin neexercitarea căilor de atac sau hotărâri judecătorești definitive după atacarea în justiție a actelor fiscale) - în acest caz, se emite direct decizia de modificare din oficiu.
Dacă cel notificat depune apoi declarația de mențiuni sau se prezintă la audiere și demonstrează că n-are obligația modificării vectorului fiscal, procedura de modificare din oficiu este oprită.
Contribuabilii care rămân în pasivitate sunt notificați pentru a doua și ultima oară pentru prezentarea la audiere (în termen de cinci zile). La fel ca după prima notificare, dacă fie se depune formularul 700, fie se demonstrează că nu există necesitatea depunerii, ANAF oprește procedura.
Dacă un contribuabil nu reacționează nici după a doua notificare, abia atunci înaintează ANAF cu procedura de modificare din oficiu a datelor din registru. Aici intervine ultima șansă de a stopa procedura - dacă se depune declarația 700 înainte ca Fiscul să emită decizia de modificare din oficiu (formularul 701).
După emiterea deciziei de către ANAF, aceasta este comunicată celui vizat (împreună cu detalii despre data de la care modificările produc efecte) și apoi se trece la modificarea din oficiu a datelor. Modificările trecute în formularul 701 pot fi contestate, în procedura administrativă, în termen de 45 de zile de la primirea deciziei.
Comentarii articol (0)