Mai nou, în situațiile în care contribuabilii nu comunică în termenul legal schimbările de vector fiscal, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) poate să facă modificări din oficiu. Totuși, vorbim de o procedură în care contribuabilii se pot implica în mod activ și pe care o pot stopa, în anumite condiții, în trei momente-cheie.
Pentru situațiile în care contribuabilii
nu anunță schimbările de vector fiscal în termenul legal de 15 zile, prin formularul 700, ANAF a venit cu
o procedură specifică de modificare din oficiu prin
Ordinul 3.792/2024, care se aplică deja.
Această procedură implică
(1) notificarea inițială a contribuabilului vizat, astfel încât acesta să poată avea o reacție față de intenția ANAF.
„În cazul în care se constată că este necesară modificarea din oficiu a datelor înscrise în Registrul contribuabililor/plătitorilor, organul fiscal notifică contribuabilul/plătitorul în cauză cu privire la această situație”, scrie în ordin, cu precizarea că regula nu se aplică în cazul în care constatarea a fost făcută în urma unui control fiscal.
În notificarea inițială scrie că, în termen de
cinci zile de la primirea acesteia, contribuabilul se poate prezenta la sediul ANAF pentru audiere, dacă este de părere că modificarea vectorului fiscal nu se impune. Desigur, asta implică și necesitatea prezentării unor documente justificative.
Totodată, în acest punct există și varianta în care contribuabilul se ocupă el de modificarea vectorului fiscal. În orice caz, dacă se demonstrează că nu există necesitatea operării unor modificări sau dacă se depune formularul 700, ANAF oprește procedura sa.
Dacă nu există nicio reacție din partea contribuabilului,
(2) ANAF trimite o a doua notificare pentru exercitarea dreptului de a fi ascultat. Și în acest caz, cel vizat are
cinci zile la dispoziție pentru a se prezenta pentru audiere. Din nou, dacă se demonstrează că nu există necesitatea operării unor modificări sau dacă se depune formularul 700, ANAF oprește procedura sa.
Procedura de modificare din oficiu a vectorului fiscal continuă numai pentru contribuabilii care nu reacționează nici după a doua notificare. Tot aici sunt incluse și situațiile în care modificarea din oficiu este bazată pe acte administrativ-fiscale emise după controale (acte rămase definitive, mai precis).
În acest punct,
(3) înainte de emiterea deciziei de modificare din oficiu, contribuabilul are o nouă șansă să oprească procedura, însă numai prin depunerea declarației de mențiuni. Din păcate, este greu de apreciat cât timp poate să treacă între expirarea termenului pentru a doua audiere și momentul emiterii deciziei ANAF, astfel că, teoretic, contribuabilul n-are prea mult la dispoziție pentru a depune declarația 700.
„Înainte de întocmirea deciziei privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/plătitorilor, compartimentul de specialitate verifică dacă respectivul contribuabil/plătitor a depus declarația de mențiuni pentru situația pentru care a fost notificat, iar în cazul în care se constată că respectivul contribuabil/plătitor a depus declarația de mențiuni cu privire la situația pentru care a fost notificat, compartimentul de specialitate încetează procedura”, scrie în ordin.
Dacă ANAF
ajunge să emită decizia de modificare din oficiu (formularul 701), contribuabilul
nu mai poate stopa procedura. După emiterea deciziei, aceasta este comunicată celui vizat (împreună cu detalii despre data de la care modificările produc efecte) și apoi se trece la modificarea din oficiu a datelor. Modificările trecute în formularul 701 pot fi contestate, în procedura administrativă, în termen de 45 de zile de la primirea deciziei.