ACCES GRATUIT
Noul statut al elevului
UPDATE: Telefoanele confiscate de la elevii ce le folosesc în timpul orelor sau care nu le predau la intrarea în școală vor fi restituite doar părinților
Noul statut al elevului, care a fost oficializat recent, păstrează interdicția ca elevii să folosească telefoanele mobile în timpul orelor (dacă nu au acordul profesorului) și, pentru a reflecta prevederile noii legi a învățământului, stabilește că telefoanele confiscate pentru încălcarea acestei reguli vor fi returnate, la finalul cursurilor, doar către părinți sau elevii majori. În plus, noul statut al elevului prevede că același lucru se va întâmpla și în cazul nerespectării obligației de a depune telefoanele mobile, la începutul orelor, într-un spațiu special amenajat, astfel încât elevii să nu le poată folosi în timpul orelor.
Articolul continuă mai jos
Practic, noul statut al elevului, cuprins în
Ordinul Ministerului Educației nr. 5.707/2024, menține, pe de-o parte, interdicția existentă în cazul elevilor, respectiv cea de utilizare a telefoanelor mobile în timpul orelor, însă, pe de altă parte, introduce, pentru corelarea cu
Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar, o procedură privind restituirea telefoanelor confiscate din această cauză.
Mai exact, nerespectarea interdicției amintite va putea lăsa elevii fără telefoane, acestea
urmând să fie restituite, la finalul cursurilor din acea zi, părinților sau direct elevilor majori.
Suplimentar, în forma oficială, noul statut al elevului stabilește că,
"pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ, iar în lipsa acestora cadrul didactic desemnat să efectueze serviciul pe școală".
“Nerespectarea acestor prevederi (a interdicției de utilizare a telefoanelor mobile sau oricărui alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs sau a obligației de a lăsa telefoanele în spațiile special amenajate - n. red.) poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/ didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/ reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevi, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ”, după cum apare în noul statut al elevului.
Regulile de mai sus nu se vor aplica echipamentelor pe care elevii cu cerințe educaționale speciale sunt autorizați să le folosească inclusiv în timpul orelor.
În același timp, noul statut al elevului prevede că elevii care perturbă orele vor putea fi
mutați temporar într-o altă sală de clasă, iar acolo, sub supravegherea unui profesor, să-și facă temele sau să desfășoare orice altă activitate legată de școală.
De asemenea, printr-un
alt ordin apărut recent, prin care se stabilește, de fapt, noul regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, se modifică modul în care se evaluează comportamentul elevilor, aceștia urmând să primească
o notă la purtare la finalul fiecărui modul de învățare, nu doar la sfârșitul anului, ca până acum.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)