Termenul de soluționare a cererilor pentru acordarea indemnizației de creștere a copiilor, dar și pentru stimulentul de inserție se va reduce cu mult față de cel actual, după cum este propus într-un proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor. De asemenea, se va reduce și termenul de comunicare a deciziilor.
OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor se va modifica, conform
proiectului de lege de la Senat, principalele schimbări vizând reducerea termenelor de soluționare a cererilor și de comunicare a deciziilor în cazul acordării drepturilor stabilite prin acest act normativ, respectiv indemnizația lunară pentru creșterea copiilor sau stimulentul de inserție, care se acordă celor care se întorc la muncă din concediul de creștere mai repede decât termenul legal.
În primul rând, primăriile vor trebui să trimită cererile către agențiile județene pentru prestații sociale
la sfârșitul fiecărei săptămâni (pentru cele înregistrate în săptămâna anterioară), nu până pe data de 5 a fiecărei luni pentru cererile din luna anterioară, așa cum e stabilit acum. Așadar, cererile vor ajunge la agențiile teritoriale în aproximativ o săptămână de la momentul depunerii lor.
În plus, primăriile vor putea trimite cererile către agențiile teritoriale și electronic, nu doar pe bază de borderou, așa cum stabilește acum OUG 111/2010, ceea ce va duce, din nou, la o reducere a timpului necesar obținerii banilor de către părinți.
Apoi,
termenul de soluționare a cererilor se va reduce de la 15 zile lucrătoare, cât e în prezent, la doar
cinci zile lucrătoare.
În fine, viitoarea lege va reduce și
termenul de comunicare a deciziei privind acordarea indemnizației lunare pentru creșterea copiilor de la cinci zile lucrătoare de la data emiterii, potrivit regulilor actuale, la doar
două zile lucrătoare.
Ținând cont de toate aceste reduceri de termene, solicitanții indemnizației pentru creșterea copiilor sau ai stimulentului de inserție vor aștepta mult mai puțin până să le fie plătite sumele cuvenite.
Reducerea termenelor amintite este necesară deoarece, potrivit notei de motivare a măsurii,
„în prezent sunt înregistrate foarte multe cazuri în care părinții primesc prima primă a indemnizației de creștere a copilului după 4 sau chiar 6 luni, fapt ce creează o reală problemă financiară în cazul familiilor monoparentale”.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)