Modificările propuse de Executiv clarifică condițiile în care absolvenții instituțiilor de învățământ medical superior din țările respective pot beneficia de recunoașterea diplomelor de studii.
Propunerea stabilește că modalitățile de evaluare a medicilor se vor concentra pe compararea formării de specialitate și a competențelor profesionale dobândite în statul emitent cu cerințele din România.
Documentul modifică procedura de recunoaștere a titlurilor de calificare, astfel încât, pentru formări profesionale asemănătoare, comisia de evaluare să poată propune Colegiului Medicilor din România recunoașterea titlurilor aferente, urmând ca, ulterior, ministrul sănătății să emită ordinul de recunoaștere a acestuia.
În plus, dacă diferența de pregătire a solicitantului, comparativ cu sistemul de învățământ românesc, este mai mică de un an, acesta va trebui să susțină o probă de aptitudini. Pentru diferențe mai mari de un an, norma propune formarea complementară a solicitantului într-un centru universitar din România.
Important de știut, dosarele depuse înainte de intrarea în vigoare a noilor reguli, după adoptarea acestora, vor fi evaluate conform legislației existente la momentul înregistrării.
Conform unui studiu al Colegiului Medicilor din România, mai mult de jumătate din medicii români tineri (cu vârsta de până în 35 de ani) intenționează să părăsească țara. Conform acestuia, ”motivele de migraţie externă diferă în funcţie de categoriile de vârstă din care fac parte medicii respondenţi. Pentru cei sub 35 de ani, condiţiile directe de practică – infrastructura sistemului sanitar românesc (24%) şi oportunităţile de formare profesională sau cercetare – infrastructură, facilităţi, tehnologie, fonduri disponibile ȋn străinătate (23%) sunt cele mai importante.
Între 36 şi 49 de ani, acestea se menţin, însă cu un scor mai scăzut, 18%, respectiv 15%, acest procent înregistrându-se şi pentru aspecte care ţin de condiţii de viaţă, familie, locuire şi oportunităţi educaţionale pentru copii (15%). Medicii peste 50 de ani se gândesc să plece din ţară din cauza condiţiilor directe de practică (18%), argument urmat de recunoaşterea socială şi respectul resimţit faţă de profesia medicală (17%). Acest din urmă aspect devine cel mai important (18%), alături de condiţiile salariale şi venituri (18%), pentru medicii din categoria de vârstă peste 65 de ani”.
De altfel, după cum se arată în nota de fundamentare care însoțește propunerea de hotărâre de Guvern, măsura se dorește a fi un mijloc de reducere a efectelor fenomenului migraționist întâlnit în rândul personalului medical de specialitate.
Atenție! Pentru a se aplica, propunerea trebuie adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)