Guvernul a modificat in sedinta de miercuri, printr-o Ordonanta de Urgenta, Legea nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania, informeaza un comunicat al Executivului.
Actul normativ include dispozitii privind recunoasterea profesionala a calificarilor cetatenilor din Statele Membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European si din Confederatia Elvetiana care doresc sa exercite una din profesiile: practician in insolventa, avocat, restaurator, traducator/interpret autorizat, psiholog, biochimist, biolog si chimist in sistemul sanitar, expert contabil, contabil autorizat, cadru didactic.
Recunoasterea profesionala se va realiza de catre autoritatile competente romane corespunzatoare fiecarei profesii, mentioneaza acelasi comunicat.
Procedura de recunoastere a calificarilor profesionale in vederea exercitarii in Romania a unei profesii reglementate presupune adoptarea de catre autoritatea competenta romana a unei
masuri compensatorii, sub forma unui stagiu de adaptare care sa nu depaseasca 3 ani sau prin sustinerea unei probe de aptitudine.
Masura compensatorie se va adopta daca:
- formarea solicitantului priveste domenii teoretice sau practice substantial diferite fata de cele cerute in Romania pentru obtinerea diplomei de invatamant superior, necesara pentru a practica respectiva profesie
- profesia respectiva include in Romania exercitarea uneia sau mai multor activitati profesionale care nu se regasesc in cadrul aceleiasi profesii in statul membru de origine sau de provenienta al solicitantului si daca diferenta corespunde unei formari specifice cerute in Romania si acopera domenii care difera substantial de cele acoperite de diploma detinuta de solicitant.
- durata formarii profesionale a solicitantului este mai scurta cu cel putin un an decat cea ceruta in Romania (prevedere nou introdusa prin aceasta Ordonanta de Urgenta).
Conform prevederilor Ordonantei, masurile compensatorii pot fi inlocuite prin adoptarea de platforme comune elaborate pentru profesiile care nu sunt reglementate la nivel european si care reprezinta un ansamblu de criterii de calificari profesionale capabile sa compenseze diferentele semnificative constatate intre cerintele de formare ale diferitelor state membre pentru o anumita profesie.
Persoanele care beneficiaza de recunoasterea calificarilor profesionale trebuie sa posede cunostinte de limba romana in masura in care sunt necesare exercitarii profesiei respective. Evaluarea cunostintelor lingvistice nu face parte din procedura de recunoastere.
Verificarea cunostintelor lingvistice trebuie sa respecte principiul proportionalitatii si sa ia in considerare situatia individuala a solicitantului. In acest scop, se accepta orice certificat lingvistic si orice alt mijloc de proba concludent. Procedura de examinare a cererii de catre autoritatea romana competenta trebuie finalizata intr-un termen cat mai scurt printr-o decizie motivata. Termenul nu poate fi mai mare de 3 luni de la data prezentarii dosarului complet de catre solicitant.
Dispozitiile Ordonantei de Urgenta nu se aplica recunoasterii in Romania a calificarilor necesare pentru exercitarea unei profesii reglementate recunoscute automat la nivel european, respectiv profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moasa, medic veterinar si arhitect, cu exceptia cazurilor cand nu sunt indeplinite conditiile recunoasterii automate.
Comentarii articol (3)