Decizia ICCJ nr. 28/2024 (completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept civil) a fost publicată azi în Monitorul Oficial, fiind răspunsul la o sesizare formulată de Curtea de Apel Craiova pentru a obține o hotărâre prealabilă privind interpretarea unor articole din Legea nr. 263/2010 (actuala lege a pensiilor). În speță, s-a cerut clarificarea următorului aspect: dacă asimilarea grupei a II-a de muncă în condiții speciale produce efecte și asupra majorării punctajelor lunare, conform art. 100 lit. b) din Legea pensiilor, sau doar asupra calculului stagiului de cotizare și reducerii vârstei de pensionare.
Înalta Curte a spus că da, asimilarea grupei a II-a de muncă în condiții speciale produce efecte și sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%.
În motivarea deciziei, Înalta Curte a analizat dispozițiile relevante din Legea nr. 263/2010, inclusiv modificările aduse prin Legea nr. 197/2021 și Legea nr. 74/2022, care vizează recunoașterea anumitor activități ca fiind desfășurate în condiții speciale de muncă. În esență, aceste modificări legislative au fost făcute pentru a oferi o protecție socială mai mare salariaților din sectoarele de producție a energiei electrice și termice, inclusiv celor care au lucrat în unități de extracție a cărbunelui.
Perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 263/2010, în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa a II-a de muncă, este asimilată unui stagiu de cotizare în condiții speciale de muncă. Această asimilare produce efecte nu doar asupra stagiului de cotizare și reducerii vârstei de pensionare, dar și sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010.
Curtea a subliniat că modificările aduse prin Legile nr. 197/2021 și nr. 74/2022 nu au fost menționate explicit în expunerile de motive referitoare la majorarea punctajelor lunare, ci s-au concentrat pe condițiile de deschidere a dreptului la pensie. Cu toate acestea, Curtea a considerat că asimilarea perioadelor lucrate în condiții speciale de muncă ar trebui să producă toate efectele legale aferente, inclusiv majorarea punctajelor lunare.
Curtea a explicat că asimilarea este o ficțiune juridică menită să trateze în condiții similare situația asimilată cu cea luată drept reper, iar efectele asimilării trebuie să fie complete, cu excepția cazurilor în care legiuitorul a prevăzut în mod explicit altfel. Prin urmare, nu există niciun argument juridic valid pentru a limita efectele asimilării doar la anumite aspecte, cum ar fi doar la stagiul de cotizare sau reducerea vârstei de pensionare.
La nivel național, mai multe instanțe care au fost sesizate cu soluționarea mai multor contestații împotriva deciziilor emise de casele de pensii, prin care au fost respinse cererile de recalculare a pensiei în sensul majorării cu 50% a punctajelor lunare aferente perioadei în care reclamanții au lucrat în grupa a II-a de muncă. Reclamanții au solicitat anularea acestor decizii și obligarea caselor teritoriale de pensii la emiterea unor decizii noi, susținând că sunt îndreptățiți și la o majorare a punctajelor lunare, în temeiul art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010.
Comentarii articol (7)