ACCES GRATUIT
Analiză: Dezastrul planului de stocare a energiei: capacitatea ar trebui să crească de 10 ori până anul viitor. Teoretic. Cum stau celelalte state la stocare
Absența capacităților relevante de stocare a energiei electrice pune mare presiune pe sistemul energetic, respectiv pe piață. Pe de o parte, când producția are goluri de cerere, prețurile spot ajung la praguri negative.
Articolul continuă mai jos
Și invers, în vârfurile de sarcină de seară, ne-susținute de producția din regenerabile, prețurile bat recorduri europene de creșteri exorbitante, pentru că România întră în blocajul perfect:
nu produce destulă energie cât să acopere consumul, nici nu are capacitatea de import necesară și nici nu are suficiente resurse stocate.
Transelectrica (TEL), operatorul de transport magistral și de sistem energetic estimează că, în contextul țintelor de energie regenerabilă pe care și le-a asumat, România, are nevoie de o capacitate de stocare de până la 4.000 MW (megawați, sau mii kW) funcțională până la 12 ore, cu o energie de până la 20.000 MWh.
Această putere / cantitate ar fi așteptată de la stocarea în baterii, dar și de la centralele hidroelectrice cu pompaj, tip Tarnița – Lăpușești.
Fără investițiile în capacități de stocare ale marilor producători privați de regenerabile, doar câteva sute de MW ar putea fi acoperite de efortul statului, făcut mai ales cu bani europeni: 500 de milioane de euro din Fondul de Modernizare și alte circa 350 de milioane din PNRR, potrivit anunțurilor Ministerului Energiei. Și nu exclusiv exclusiv pentru stocare.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)