În cazul în care angajatul sau angajatorul doresc încetarea colaborării fie pe durata, ori la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta prin notificare scrisă, fără a motiva decizia și fără să fie nevoie de preaviz în acest sens.
Există totuși câteva situații în care încetarea contractului de muncă la sfârșitul perioadei de probă poate fi considerată abuzivă. Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj prezintă într-un comunicat o serie de astfel de situații, și anume:
- Neinformarea prealabilă: salariatul nu a fost informat cu privire la existența, durata și condițiile perioadei de probă înainte de semnarea contractului individual de muncă.
- Lipsa unei clauze specifice în contract: în contractul de muncă nu se regăsesc clauzele legale, prevăzute de Codul Muncii, care să reglementeze activitatea, drepturile și obligațiile angajatului și angajatorului în perioada de probă.
- Notificare de încetare a contractului de muncă necorespunzătoare: notificarea de încetare a contractului de muncă nu a fost redactată în formă scrisă și înaintată angajatului.
- Notificare emisă după expirarea perioadei de probă: notificarea de încetare a contractului de muncă a fost prezentată după expirarea perioadei de probă.
- Mai multe perioade de probă: pe durata unui contract individual de muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă, exercitarea mai multor perioade de probă fiind contrară legii, conform Art. 32 din Codul Muncii.
Perioada de probă este reglementată din punct de vedere legislativ prin Codul Muncii. La semnarea contractului individual de muncă se poate stabili, conform Art. 31 din Codul Muncii, o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcțiile de conducere. Înțelegerea prevederilor legale, precum și cunoașterea drepturilor și obligațiilor ce derivă din încheierea unui contract individual de muncă este esențială pentru a evita eventualele litigii și/sau dispute între cele două părți.