ACCES PREMIUM
De ce premium?
Van Sales: Cum se procedează la raportarea vânzărilor ambulante în e-Transport
Procedura sistemului e-Transport include, mai nou, și reguli pentru raportarea vânzărilor ambulante pe teritoriul național (așa-numitele „Van Sales”), în urma unor schimbări făcute de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Articolul continuă mai jos
Aceasta este o noutate față de vechea procedură a sistemului e-Transport, care nu făcea niciun fel de referire la ideea de
„Van Sales”.
Procedura nouă pentru e-Transport, care a fost dată prin
Ordinul ANAF 1.337/2024, se aplică deja.
Astfel, în situația vânzărilor ambulante se selectează în sistem, la tipul operațiunii, opțiunea de
transport pe teritoriul național. Totodată, la scopul operațiunii se selectează opțiunea de
transfer între gestiuni, iar pentru locul final al traseului este indicată cea mai îndepărtată adresă. În câmpul de date referitor la alte informații se menționează datele referitoare la vânzarea ambulantă a bunurilor transportate pe căile rutiere din România.
„În situația vânzărilor ambulante pe teritoriul național (vânzarea «Van Sales»), când beneficiarii bunurilor transportate nu se cunosc la plecarea în cursă, în Sistemul RO e-Transport se va selecta în câmpul de date «Tip operațiune» opțiunea «TTN - Transport pe Teritoriul Național», în câmpul de date «Scop operațiune» va fi selectată opțiunea «Transfer între gestiuni», pentru «Locul final traseu rutier» va fi indicată cea mai îndepărtată adresă a traseului propus, urmând ca în câmpul de date «Alte informații» să fie menționate date referitoare la vânzarea ambulantă a bunurilor transportate”, este explicat, mai precis, în noua procedură dată de ANAF.
Practic, vehiculul folosit la transportul bunurilor reprezintă
gestiunea agentului de vânzări, iar
stocul de marfă e justificat ca diferență între cantitățile de bunuri declarate în sistem și bunurile livrate în cursul vânzărilor ambulante.
„În acest caz, vehiculul de transport va fi considerat ca gestiunea agentului de vânzări, stocul de marfă va fi justificat ca diferență între cantitățile de bunuri declarate în Sistemul RO e-Transport și bunurile livrate clienților pe baza documentelor justificative, iar bunurile nelivrate vor fi returnate la gestiunea depozitului în baza codului UIT obținut inițial”, mai scrie în actul normativ.
e-Transport vizează numai vehiculele de transport rutier de cel puțin 2,5 tone, dacă sunt încărcate cu bunuri care cântăresc peste 500 kg sau care au o valoare de peste 10.000 lei. De la finele anului trecut, trebuie raportate
atât transporturile rutiere internaționale de bunuri riscante, cât și cele de bunuri neriscante (dincolo de transporturile naționale de bunuri riscante).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)