Legea prevenirii nr. 270/2017 reglementează o serie de mecanisme ce au ca scop prevenirea săvârșirii de contravenții. Hotărârea Guvernului nr. 33/2018 stabilește contravențiile care intră sub incidența Legii prevenirii, precum și modelul planului de remediere. Astfel, pentru o serie de contravenții, organul de control care constată fapta va aplica doar sancțiunea avertismentului, la care va anexa un plan de remediere, acesta din urmă incluzând și un termen de maxim 90 de zile calendaristice în care persoana în cauză va avea posibilitatea de a remedia neregulile constatate și de a-și îndeplinii obligațiile legale. Această regulă este valabilă doar la prima constatare și se aplică o singură dată la trei ani, pentru fiecare contravenție stabilită de H.G. 33/2018.
După zece zile lucrătoare de la data expirării termenului planului de remediere, agentul de control va relua procedura de control, iar în cazul în care nu au fost remediate neregularitățile în cauză, acesta va încheia un proces verbal de constatare a contravenției și va aplica sancțiunea contravențională prevăzută de lege.
Există și o serie de contravenții aplicate de inspectorii de muncă, ce intră sub incidența Legii prevenirii și care implicit nu sunt sancționate la prima constatare.
- Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior
Intră sub incidența Legii prevenirii încălcarea unor norme prevăzute de legea 335/2013, precum exploatarea stagiarilor pentru a presta munci ce nu se regăsesc în fișa postului, întocmirea și înaintarea unui referat de evaluare incomplet, lipsa eliberării unei adeverințe de practică, și altele. Contravenția prevăzută de lege pentru aceste încălcări se situează între 1000 și 2000 de lei.
- Legea nr. 67/2006 privind protecția drepturilor salariaților în cazul transferului întreprinderii, al unității sau al unor părți ale acestora
Intră sub incidența Legii prevenirii și nerespectarea de către cedent sau cesionar a obligațiilor prevăzute în legea 67/2006. Contravenția prevăzută de lege este de 1500 lei-3000 lei.
- Legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare și consultare a angajaților
Intră, de asemenea, sub incidența Legii prevenirii, și cazurile prevăzute în Legea 467/2006, în care:
- Angajatorul nu își îndeplinește obligația de a informa personalul cu privire la evoluția situației economice a întreprinderii, la situația forței de muncă, precum și informarea cu privire la alte decizii importante ce pot aduce modificări importante în organizarea muncii. Contravenția prevăzută de lege este cuprinsă între 1000 și 20000 lei;
- Angajatorul nu respectă obligația de a iniția consultări cu scopul de a facilita comunicarea cu personalul angajat. Contravenția prevăzută de lege pentru această neregulă este de 2.500-25.000 lei;
- ”Transmiterea cu rea-credință de informații incorecte sau incomplete, menite să împiedice angajații să își formuleze puncte de vedere adecvate”, ce urmează să fie comunicate în cadrul unor consultări ulterioare. Contravenția prevăzută de lege pentru astfel de nereguli se situează între 5000 și 50000 de lei.
- Legea 319/2006 a securității și sănătății în muncă
Și unele dintre contravențiile prevăzute în Legea 319/3006 intră sub incidența Legii prevenirii. De exemplu:
- În cazul în care înainte de începerea oricărei activități profesionale, angajatorul nu are autorizația de funcționare privind securitatea și sănătatea în munca, neregula se va constata și se va înainta un plan de remediere. Dacă la al doilea control problema nu a fost remediată, angajatorul va fi amendat cu o sumă cuprinsă între 5000 și 10000 de lei;
- O altă situație este cea în care angajații suferă accidente de muncă, iar acestea nu sunt sesizate autorităților competente de către angajator. Contravenția prevăzută de lege pentru astfel de nereguli se situează între 2000 și 4000 de lei.
Un contribuabil are dreptul de a beneficia de măsurile de prevenire prevăzute de Legea 270/2017 o singură dată într-un termen de trei ani, pentru fiecare faptă ce constituie contravenție și este stabilită astfel de H.G. 33/2018.
Comentarii articol (0)