Legea nr. 111/2022 reglementează întreaga activitate a prestatorilor casnici, aceasta fiind încadrată la muncă necalificată. Prestatorii casnici au dreptul de a stabili costul serviciilor pe care le oferă, cu condiția să fie înregistrați în platforma electronică ANOFM de evidență a activităților casnice. Mai mult, legea permite prestarea de servicii casnice în sistemul implementat la nivelul ANOFM, în regim ocazional, tuturor persoanelor care doresc să dobândească un venit lunar sau să își suplimenteze venitul astfel. Așadar, orice salariat care se află în afara programului de muncă, are dreptul de a oferi servicii încadrate la cele de prestator casnic, fără nicio constrângere legală, în afară de cele reglementate de legea prestatorului casnic.
Legea prevede o durată zilnică maximă de 12 ore pentru prestarea de serviciilor casnice, însă pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, durata zilnică maximă nu poate depăși șase ore. În aceeași măsură, legea nu permite tinerilor sub 16 ani să fie prestatori casnici, cum nu permite prestatorilor să aibă grad de rudenie cu beneficiarii.
Totodată, este important de menționat că prestatorii casnici pot dobândi calitatea de asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate, dacă au o contribuție lunară echivalentă cu 85 de tichete (bonuri valorile) de activități casnice - asta dacă nu sunt deja asigurați în sistem, în virtutea calității de salariat, de exemplu.
Tichetele pot fi achiziționate de către beneficiarii muncii casnice atât în format electronic, cât și în format fizic, de la ANOFM. După ce au fost plătiți, prestatorii pot merge să preschimbe tichetele în numerar, în termen de maxim 12 luni de la data primirii acestora. Din valoarea totală de 15 lei/tichet, o să se scadă impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale, rezultând astfel o valoare netă de 12,375 lei/tichet.
Activitățile care pot face obiectul muncii prestatorilor casnici sunt multiple (34 la număr) și se regăsesc în Anexa la Legea nr. 111/2022. Căteva dintre acestea includ igienizarea locuinței, pregătirea și servirea mesei, călcatul rufelor, hrănirea/plimbarea animalelor de companie, servicii de grădinărit, îngrăjirea persoanelor cu dizabilități/dependente, precum și altele. Merită menționat că bonele nu fac obiectul legii prestatorilor casnici, ci serviciile oferite trebuie să se circumscrie activităților enunțate în Anexa de mai sus.
Comentarii articol (0)