Concret, în lege scrie că BNR “înlocuiește, fără taxe și comisioane, bancnotele și monedele emise și neretrase din circulație”.
Valoarea bancnotelor uzate sau deteriorate se rambursează integral, respectiv deținătorul acestora va primi 100% din valoarea lor de la banca centrală, cu condiția ca ele să poată fi identificate.
Totuși, BNR poate refuza înlocuirea bancnotelor și a monedelor care prezintă deformări, sunt ilizibile sau în cazul în care lipsește mai mult de 40% din suprafața lor. Acestea vor fi retrase din circulație și distruse, fără acordarea de compensații deținătorilor.
Înlocuirea bancnotelor uzate sau deteriorate se poate face prin prezentarea la una dintre sucursalele BNR sau prin trimiterea lor prin poștă la banca centrală. În cazul preschimbării acestora prin intermediul poștei, contravaloarea taxelor poștale aferente trimiterii către solicitanți a numerarului schimbat este suportată de BNR.
BNR are sucursale în București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș. Mai multe detalii despre rețeaua teritorială a BNR, inclusiv date de contact pentru fiecare sucursală sau agenție, dar și o hartă interactivă, pot fi găsite aici.
Pe de altă parte, BNR nu poate fi obligată să acorde compensații pentru bancnotele sau monedele care au fost pierdute, furate, distruse, contrafăcute sau falsificate.
BNR are, conform statutului propriu, ca principale atribuții:
- elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb;
- autorizarea, reglementarea și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit, promovarea și monitorizarea bunei funcționări a sistemelor de plăți pentru asigurarea stabilității financiare;
- emiterea bancnotelor și a monedelor ca mijloace legale de plată pe teritoriul României;
- stabilirea regimului valutar și supravegherea respectării acestuia;
- administrarea rezervelor internaționale ale României.
Comentarii articol (0)