Una dintre modificările pe care OUG 117/2024 o aduce Legii 266/2008 vizează procedura de autorizare a unităților farmaceutice. Astfel, direcțiile de sănătate publică județene vor avea un rol mai important în procesul de autorizare, fiind responsabile de verificarea documentației, efectuarea inspecțiilor la fața locului și emiterea deciziilor de conformitate. Ministerul Sănătății va emite autorizațiile de funcționare în baza documentelor transmise de către direcțiile de sănătate publică.
Totodată, ordonanța prevede modificarea și completarea sancțiunilor pentru încălcarea prevederilor legii. Sunt introduse amenzi ceva mai mari pentru o serie de contravenții, însă pentru altele a fost decisă micșorarea lor.
De exemplu, pentru nerespectarea programului de funcționare a farmaciei comunitare sau a drogheriei, amenda a crescut de la una cuprinsă între 500 lei și 2.000 lei la o una care poate varia între 1.000 lei la 3.000 lei, la fel ca în cazul nerespectării dispozițiilor legale referitoare la firma farmaciilor comunitare și a drogheriilor sau a lipsei ecusonului farmacistului.
În timp ce Legea 266/2008 prevedea amenzi cuprinse între 5.000 lei și 10.000 lei pentru prima abatere și între 10.000 lei și 20.000 lei pentru repetarea acesteia, ordonanța stabilește, pentru prima abatere, ca amenzile să fie cuprinse între 2.000 la 4.000 lei, iar pentru repetarea ei în termen de 12 luni de la aplicarea primei sancțiuni, amenzile să fie cuprinse între 4.000 lei la 8.000 lei, la care se adaugă și anularea autorizației de funcționare a unității farmaceutice. Amenzile, astfel micșorate, se aplică pentru angajarea de personal necalificat, vânzare de medicamente care nu au documente de proveniență ori sunt expirate.
Dacă în varianta inițială a legii, taxa pentru înființarea unei farmacii în mediul urban era de 3.000 lei, ordonanța inițial propunea o creștere la 5.000 lei, iar pentru înființarea unei farmacii în mediul rural, taxa creștea de la de la 150 lei la 1.000 lei. Cu toate acestea, documentul oficializat astăzi nu mai face vreo referire la astfel de majorări.
În ceea ce privește înființarea unei drogherii, taxa pentru mediul urban creștea în varianta inițială de la 2.000 lei la 3.500 lei, în timp ce pentru mediul rural se propunea o creștere de la 50 lei la 350 lei, dar Executivul a renunțat și la aceste majorări.
O altă măsură la care s-a renunțat este introducerea conceptului de "farmacie universitară". Această nouă categorie de farmacii ar fi urmat să funcționeze în cadrul centrelor universitare care au facultăți de farmacie acreditate. Farmaciile universitare urmau să desfășoare atât activități de asistență farmaceutică pentru populație, cât și activități de învățământ farmaceutic, cercetare științifică și educație farmaceutică continuă.
Comentarii articol (0)