Acordarea concediului paternal, durata acestuia, indemnizația lunară, dar și alte aspecte precum drepturile pe care un solicitant le are sunt reglementate de Legea nr. 210/1999. Acest tip de concediu este oferit bărbaților încadrați în muncă, având scopul de a ”asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut și de a facilita concilierea vieții profesionale cu viața de familie în cazul lucrătorilor care sunt părinți”. Legea prevede că acordarea concediului paternal nu este condiționată de perioada de activitate prestată sau de vechimea în muncă a salariatului.
Durata concediului paternal
Durata concediului paternal plătit este de 10 zile lucrătoare și se acordă la cerere. Cererea se va depune termen de maxim opt săptămâni de la nașterea copilului, prezentându-se, de asemenea, certificatul de naștere al acestuia, din care va reieși, totodată, și calitatea de tată a solicitantului de concediu paternal.
Totodată, dacă tatăl copilului nou-născut a absolvit cursul de puericultură și a primit și un atestat în acest sens, durat concediului paternal plătit se va majora cu cinci zile lucrătoare, rezultând un total de 15 zile de concediu plătit. Legea prevede că tații pot beneficia de această majorare pentru fiecare copil nou-născut, ”pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultură, indiferent când este acesta obținut”.
Mai mult, concediul paternal constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate.
Concediu plătit
Conform cadrului legislativ în vigoare, indemnizația pentru concediul paternal ”se plătește din fondul de salarii al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective”.
Obligațiile angajatorului
Angajatorul are obligația de a aproba cererea de concediu, fiind strict interzisă dispunerea încetării raporturilor de muncă sau de serviciu de către acesta pentru lucrătorii care se află în concediu paternal, cu excepția cazurilor de reorganizare juridică sau faliment. Nerespectarea de către angajator a acestor prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.000 și 8.000 de lei.
Alte drepturi de care beneficiază tatăl
Conform art. 5 al legii concediului paternal, ”în cazul decesului mamei copilului în timpul nașterii sau în perioada concediului de lăuzie, tatăl copilului beneficiază de restul concediului neefectuat de către mamă.” Astfel, ”tatăl va beneficia o indemnizație egală cu ajutorul pentru sarcină și lăuzie cuvenit mamei sau de o indemnizație calculată după salariul de bază și vechimea în muncă ale acestuia”.
Alte categorii de persoane asimilate lucrătorilor, care pot beneficia de concediu paternal
Dacă prin lucrător se înțelege ”persoana care desfășoară activitate în baza unui raport de muncă sau de serviciu, încheiat conform legii”, există și alte categorii de persoane asimilate lucrătorilor, care, de asemenea, pot beneficia de concediu paternal plătit, la cerere. Printre acestea, se numără:
- persoanele care desfășoară activitate pe baza unor contracte din activitate sportivă;
- persoanele care desfășoară activitate pe baza unor convenții de muncă individuale;
- directorii care desfășoară activitate pe baza contractelor de mandat;
- persoanele care desfășoară activitate pe baza unor contracte de management;
- persoanele care desfășoară activitate pe baza unor contracte de management și de administrare;
- persoanele care ocupă o funcție de demnitate publică;
- poliţiştii, cadrele militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti;
- funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor.