avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de paternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de paternitate

Lucrez in cadrul unei universitati, preparator universitar. Sotia mea este studenta la zi, la a doua facultate, si doctoranda - si urmeaza sa avem un copil.
Intrebarea este: imi permite legea sa imi iau eu concediu de paternitate (platit) pentru cresterea copilului, faca ca sotia mea sa-si intrerupa activitatea?
Apreciez raspunsurile Dvs si va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 11:58, 21 Ianuarie 2010
In mod normal - DA.
Buna ziua!
Colegii nostri au tot dezbatut aceasta problema!
Aveti aici tot ce trebuie sa stiti! www.avocatnet.ro/content/for...
In principiu sigur ca puteti beneficia dumneavoastra de concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani.
Atentie! Nu faceti confuzie intre concediul de paternitate si concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, pentru ca nu este una si aceeasi problema!
Lege nr. 210/1999 concediului paternal

Art. 1. - (1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
Art. 2. - (1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.
Art. 3. - (1) Tatăl care satisface serviciul militar obligatoriu are dreptul, la naşterea propriului copil, la o permisie de 7 zile calendaristice, acordată în condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (2).
(2) Permisia prevăzută la alin. (1) se acordă şi tatălui care satisface serviciul militar obligatoriu, în vederea recunoaşterii paternităţii, în condiţiile legii. Permisia solicitată va fi justificată cu certificatul de naştere al noului-născut, din care să rezulte calitatea de tată a militarului, respectiv cu declaraţia de recunoaştere a paternităţii, întocmită în condiţiile legii.
Art. 4. - (1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.
Art. 5. - (1) În cazul decesului mamei copilului în timpul naşterii sau în perioada concediului de lăuzie, tatăl copilului beneficiază de restul concediului neefectuat de către mamă.
(2) Pe perioada concediului acordat în condiţiile alin. (1) tatăl copilului beneficiază de o indemnizaţie egală cu ajutorul pentru sarcină şi lăuzie cuvenit mamei sau de o indemnizaţie calculată după salariul de bază şi vechimea în muncă ale acestuia, acordată de unitatea la care tatăl îşi desfăşoară activitatea, la alegere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu eveniment special-nastere copil Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua Un angajat, care a urmat un curs de puericultura, in cat timp de la nasterea copilului poate sa-si ia acele 10+5 zile libere platite? Exista vreo ... (vezi toată discuția)
Concediu tata dupa nasterea copilului GabriellaS GabriellaS Buna ziua, La cate zile de concediu are dreptul tatal, dupa nasterea copilului? Are acest drept si daca firma nu are un Contract Colectiv de Munca? Cererea ... (vezi toată discuția)
Concediu nastere copil Makedon Makedon Bună ziua! Aș dori să află dacă concediul care se acordă părintelui atunci când se naște un copil este reglementat de legi pe nivel național sau ... (vezi toată discuția)