ACCES GRATUIT
Au apărut noi norme pentru decontarea cheltuielilor de asistență juridică în cazul polițiștilor
În iulie, Statutul polițistului a fost modificat oficial, schimbările apărute atunci vizând, printre altele, și decontarea cheltuielilor de asistență juridică în cazul polițiștilor. Pentru ca noile reguli să poată fi aplicate, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat luni noi norme de aplicare a dispozițiilor privind dreptul polițistului la decontarea cheltuielilor de asistență juridică.
Articolul continuă mai jos
Astfel, scopul
Ordinului MAI 139/2024, aplicabil din
5 septembrie, este de a alinia legislația secundară la
modificările apărute în iulie la Statutul polițistului. Mai exact, ordinul apărut recent conține normele de aplicare a dispozițiilor privind dreptul polițistului la decontarea cheltuielilor de asistență juridică.
În primul rând, ordinul MAI stabilește clar ce instituție e responsabilă cu decontarea cheltuielilor de asistență juridică, respectiv că polițistul se poate adresa pentru decontarea cheltuielilor de asistență juridică
ordonatorului de credite care asigură finanțarea unității în care acesta era încadrat la data luării la cunoștință despre dobândirea calității procesuale.
Apoi, în noile norme este prevăzut un termen maxim până la care poate fi solicitată decontarea cheltuielilor de asistență juridică:
trei ani de la efectuarea acestora. Actualele norme privind decontarea cheltuielilor de asistență juridică nu stabilesc un termen maxim pentru asta.
Prin noile norme e stabilit și un plafon până la care se decontează cheltuielile de asistență juridică. Concret, plafonul este
valoarea unui câștig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, stabilită la data încheierii convenției și care se aplică pentru fiecare proces penal sau civil, fără a depăși valoarea cheltuielilor de asistență juridică prevăzută în contractul încheiat între polițist și avocat.
Pentru a putea beneficia de decontarea cheltuielilor de asistență juridică, un polițist trebuie să depună personal sau prin reprezentant ori să transmită prin poștă la secretariatul ordonatorului de credite care asigură finanțarea unității în care polițistul era încadrat la momentul deschiderii procesului o cerere și mai multe documente.
Astfel, în funcție de fiecare situație în parte, polițistul trebuie să prezinte, printre altele, o copie a documentului emis de organele judiciare prin care a fost informat cu privire la fapta pentru care a fost/ este cercetat și la încadrarea juridică a acesteia ori o copie a documentului comunicat de instanța de judecată din cuprinsul căruia rezultă faptul că a fost chemat în judecată pentru repararea prejudiciului produs prin săvârșirea unei fapte delictuale în exercitarea atribuțiilor de serviciu.
În fine, normele stabilesc că polițistul nemulțumit de modul de soluționare a cererilor pentru decontarea cheltuielilor de asistență juridică se poate adresa instanței de contencios administrativ.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)