Fitch explică ratingul „BBB-” acordat României prin apartenența la UE și intrările de capital aferente, care sprijină convergența veniturilor, finanțele externe și stabilitatea macroeconomică.
PIB-ul pe cap de locuitor, guvernanța și indicatorii de dezvoltare umană se situează peste indicatorii din categoria „BBB”. Acestea sunt contrabalansate însă de deficite bugetare și de cont curent mari și persistente în raport cu țările similare, rigidități bugetare mari și o poziție de debitor extern net destul de ridicată, scrie Fitch în raportul său.
Deficitul bugetar pentru 2023 a fost de 6,6% din PIB, în creștere de la 6,3% în 2022. „Rezultatele lunare indică o nouă creștere a deficitului bugetar pentru 2024, pe care l-am revizuit în creștere la 7,2% din PIB, dar am menținut practic neschimbată prognoza de deficit pentru 2025, la 6,5% din PIB. Ne așteptăm la o consolidare fiscală semnificativă pe termen mediu, ajutată de reintroducerea normelor fiscale ale UE, deși există riscuri semnificative de scădere, având în vedere incertitudinile actuale privind planurile fiscale post-electorale, iar seria de derapaje fiscale a afectat negativ credibilitatea politicilor de reducere a deficitului”, transmite Fitch.
Prognoza Fitch pentru ponderea datoriei publice generale în PIB crește la 59% la sfârșitul anului 2026, de la 48,8% în 2023, dar încă în linie cu valoarea mediană actuală „BBB” de 58,3%.
Citește integral articolul pe cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)