Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Banca Mondială estimează o frânare a economiei României din cauza războiului din Ucraina. Creșterea va fi de numai 1,9% în acest anBanca Mondială estimează o frânare a economiei României din cauza războiului din Ucraina. Am putea avea o creștere de numai 1,9% în acest an, în condițiile în care estimarea era de 4,3 în ianuarie.
Banca Mondială a modificat prognoza de creștere economică pentru România, la 1,9% pentru acest an, de la estimarea din ianuarie de 4,3%, conform unui raport care analizează efectele războiului din Ucraina asupra economiilor Europei de Est.
Instituția a majorat în schimb creșterea PIB din 2023 la 4,1%, de la estimarea de 3,8% din ianuarie.
România ar urma să înregistreze o inflație de 9,8% în acest an și 5,3% anul viitor, mai arată raportul.
Premieră negativă pentru România. Datoria publică a depășit pragul de 50% din PIB, pentru două luni la rândPremieră negativă pentru România. Datoria publică a țării noastre a depășit pragul de 50% din Produsul Intern Brut, pentru două luni la rând. Asta, în contextul în care a primit și un împrumut major prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care a afectat acest indicator. Așadar, Guvernul trebuie să vină cu un plan de redresare economică.
Mai exact, potrivit legii responsabilității fiscal-bugetare, va trebui să prezinte public un program pentru reducerea poverii și trebuie să înghețe cheltuielile cu salariile din sectorul public.
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) se situa, în februarie 2022, la 596,9 miliarde de lei, în creştere faţă de nivelul de 591,55 miliarde de lei consemnat în luna precedentă, conform datelor centralizate de Ministerul Finanţelor. Raportat la PIB, datoria guvernamentală a fost de 50,6% la sfârşitul lui februarie (50,2% din PIB la finalul lunii ianuarie 2022).
Datoria pe termen mediu şi lung se cifra la 579,158 miliarde de lei, iar cea pe termen scurt la 17,741 miliarde de lei.
Fitch a confirmat ratingul României la „BBB minus”, cu perspectivă negativăFitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă. „BBB minus” este ultima notă din categoria „investment-grade” (recomandat pentru investiţii). Agenția de rating prevede o încetinire a creșterii economice în 2022, precum și un deficit bugetar mai mare decât cel prognozat.
Ratingul „BBB minus” acordat României este susţinut de apartenenţa la UE şi fluxurile de capital din UE, care sprijină investiţiile şi macrostabilitatea, de PIB-ul per capita și de indicatorii privind guvernanţa şi dezvoltarea umană, care sunt peste cele ale altor state care beneficiază de un rating din categoria „BBB”.
Însă acestea sunt contrabalansate de un deficit bugetar şi un deficit de cont curent mai ridicate comparativ cu deficitele altor ţări, cu performanţe scăzute privind consolidarea bugetară şi rigidităţi ridicate ale bugetului, şi o poziţie de debitor extern net relativ ridicată, apreciază Fitch într-un comunicat citat de Agerpres.
Comentarii articol (0)