Vechimea în muncă și contribuția la asigurările sociale sunt două chestiuni distincte, reglementate de Legea 360/2023, adică noua lege a pensiilor și Codul Muncii. Dacă vechimea în muncă se calculează în funcție de perioada de activitate pe piața muncii, dreptul la pensie se calculează în funcție de mai multe aspecte, inclusiv perioada de activitate și de cotizare.
În ceea ce privește persoanele care au lucrat în baza mai multor contracte de muncă simultan, vechimea în muncă nu se va dubla, luându-se în considerare, la calculul vechimii, doar perioada în care s-a lucrat. Însă, având în vedere contribuția la asigurări sociale, care implicit este mai mare, atunci și la calculul pensiei va rezulta o valoare mai mare.
Modul de desfășurare a muncii, durata, programul, tipul de contract, drepturile și obligațiile angajatului și angajatorului sunt reglementate de Codul Muncii. Art. 35 din Codul Muncii prevede clar că ”orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea”.
Tot legislația muncii interzice angajatorilor să aplice un tratament nefavorabil salariatului care își exercită dreptul de a lucra cu mai multe contracte de muncă, atât timp cât programul nu se suprapune.
Potrivit legii, o persoană poate încheia mai multe tipuri de contract de muncă, după cum urmează:
- pe perioadă determinată;
- pe perioadă nedeterminată;
- cu timp parțial;
- cu timp complet.
Totuși, angajații care lucrează în baza mai multor contracte individuale de muncă trebuie să aibă în vedere timpul de muncă legal/săptămână. Durata normală a timpului de muncă pentru un contract de muncă, prevăzută în Codul Muncii, este de 40 de ore pe săptămână și nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, în cazul în care se prestează ore suplimentare.
Prin excepție, timpul de muncă poate fi prelungit peste 48 de ore pe săptămână, ”cu condiția ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referință de 4 luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână”.
Durata de muncă trebuie să se regăsească explicit în contractul individual de muncă.
Totodată, privind concediul de odihnă, angajatul care lucrează în baza mai multor CIM-uri are dreptul la concediu plătit pentru fiecare contract de muncă.
Există și situații când o persoană nu poate exercita activități în baza mai multor contrate de muncă, situațiile respective sunt cele în care prin lege sunt prevăzute incompatibilități pentru cumulul unor funcții.
Angajatul are obligația de a respecta clauza de fidelitate și cea de non-concurență. Dacă angajatul prejudiciază cel puțin unul dintre angajatori prin practici de concurență neloială, acesta poate fi sancționat dur de autoritățile competente.
Comentarii articol (2)