În ceea ce privește depunerea formularului 216, important de menționat este faptul că cei care dețin clădiri rezidențiale de valoare mare, situate pe teritoriul României, au obligația să completeze și să depună declarația precizată anterior la organul fiscal central competent, respectând următoarele reguli:
- vizate sunt persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate sau în proprietate comună clădiri rezidenţiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii depăşeşte 2.500.000 lei. Aceste persoane au obligația de a calcula și declara impozitul până la data de 30 septembrie, inclusiv, a anului fiscal curent.
Un alt aspect important de menționat este că formularul 216 poate fi corectat prin depunerea unei declaraţii rectificative, ținând cont de prevederile art. 105 din Codul de procedură fiscală. Acest formular poate fi descărcat de pe portalul ANAF, versiunea electronică fiind disponibilă de câteva zile.
Principalele categorii de informații ce pot fi utile, cu privire la completarea formularului 216, sunt:
- Secţiunea 1 - „Date privind impozitul special pe bunurile imobile”:
- se generează câte o secţiune pentru fiecare clădire rezidenţială;
- Litera A - „Date privind bunul imobil”:
- Rd. 1 - „Adresa imobilului” - se completează adresa clădirii rezidenţiale;
- Rd. 2 - „Număr cadastral” - se înscrie, în mod obligatoriu, numărul cadastral al clădirii rezidenţiale, în situaţia în care pentru respectiva clădire există număr cadastral atribuit de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară;
- Rd. 3 - „Cota de deţinere” - se completează cota-parte deţinută din imobil;
- Litera B - „Date privind impozitul datorat”:
- Rd. 1 - „Valoarea impozabilă a clădirii rezidenţiale” - se înscrie suma reprezentând valoarea impozabilă, calculată potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015 şi comunicată de organul fiscal local;
- Rd. 2. - „Plafonul neimpozabil” - se înscrie suma de 2.500.000 lei, reprezentând plafon neimpozabil, potrivit legii;
- Rd. 3. - „Baza de impozitare” - se înscrie suma rezultată prin aplicarea cotei de deţinere asupra diferenţei pozitive dintre valoarea impozabilă a clădirii rezidenţiale (rd. 1) şi plafonul neimpozabil (rd. 2);
- Rd. 4. - „Impozitul datorat” - se înscrie suma rezultată prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii înscrise la rd. 3.
Referitor la plata impozitului special pe bunurile imobile de valoare mare, important de reținut este faptul că acest impozit este datorat de către persoanele fizice pentru întregul an fiscal și se plăteşte la bugetul de stat până la data de 30 septembrie inclusiv a anului pentru care se datorează, de către persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidenţiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii depăşeşte 2.500.000 lei.