Ordinul 6.479/2024 reflectă o tendință de digitalizare a procesului de evaluare conform uneia dintre prevederile sale, care specifică faptul că "în anul școlar 2024-2025, activitățile din cadrul evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a se realizează utilizând platforma dedicată evaluării digitalizate”.
Legea învățământului preuniversitar prevede că, începând cu anul școlar 2027-2028, că „evaluările și examenele naționale vor fi în integralitate standardizate și administrate în format digital”. Astfel, începând de anul trecut, Ministerul Educației a inițiat un proiect de implementare a unei soluții digitale de evaluare online pentru examenele naționale.
Platforma, care beneficiază de o finanțare de 78 de milioane de euro, funcționează ca program pilot în unele școli începând din acest an, urmând ca, teoretic, în anul școlar 2025-2026 să fie extinsă la nivelul întregului sistem educațional.
Conform ordinului menționat, calendarul evaluării naționale 2025 are următoarea desfășurare:
- înscrieri: 10-13 iunie 2025;
- încheierea cursurilor: 13 iunie 2025;
- probe scrise: 23 iunie - 27 iunie 2025;
- afișare rezultate inițiale: 3 iulie 2025;
- depunere contestații: 3-5 iulie 2025;
- soluționare contestații: 6-9 iulie 2025;
- afișare rezultate finale: 10 iulie 2025.
În ceea ce privește simularea evaluării naționale, aceasta se va desfășura între 17-19 martie 2025, urmând ca rezultatele să fie comunicate pe 31 martie 2025.
Programele în baza cărora vor fi susținute aceste probe sunt cele prevăzute în Ordinul ME 4.730/2022, disciplinele vizate fiind limba și literatura română, matematică, limba și literatura română pentru școlile și secțiile cu predare în limba maghiară, limba și literatura maghiară maternă, limba și literatura germană maternă, limba și literatura sârbă maternă, limba și literatura slovacă maternă, limba și literatura croată maternă, limba și literatura italiană maternă, limba și literatura romani maternă, limba și literatura ucraineană maternă.
Conform normei, candidații la evaluarea națională nu au voie să aducă în sala de examen niciun fel de obiecte personale (ghiozdane, telefoane, etc.) și trebuie să le depună într-un loc special amenajat. De asemenea, le este interzis să aibă asupra lor sau în bancă orice material care ar putea fi folosit pentru a copia sau pentru a comunica cu alți candidați (manuale, dicționare, telefoane, etc.). Nerespectarea acestor reguli poate duce la excluderea din examen.
De asemenea, elevii care doresc să termine mai devreme examenul de evaluare națională pot părăsi sala cel mai devreme după o oră de la începerea probei. Aceștia nu vor primi subiectele la ieșire. În cazuri excepționale, când examenul trebuie anulat și reluat, timpul alocat pentru rezolvare poate fi prelungit cu cel mult o oră, conform unei proceduri speciale.
O altă noutate legată de admiterea la liceu este se ține cont doar de notele obținute de elevi la evaluarea națională. Un articol lămuritor cu privire la acest aspect, aici.
Comentarii articol (1)