Inițiativa vizează modificarea Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, principalul obiectiv al propunerii fiind, conform expunerii de motive, acela de a remedia anumite inechități create prin adoptarea acestei legi, inechități ce au un impact direct asupra a peste 800.000 de pensionari.
Un prim aspect vizat de această propunere legislativă se referă la includerea unităților de prospecțiuni și explorări geologice în categoria locurilor de muncă încadrate în grupa I de muncă. Această includere este necesară pentru a elimina o inechitate existentă și în legislația anterioară, inechitate care fusese remediată prin OUG 10/2020 pentru completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Astfel, persoanele care au desfășurat activități miniere în subteran în unitățile de prospecțiuni și explorări geologice vor putea beneficia de o pensie pentru limită de vârstă cu o reducere a vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, cu condiția existenței unui stagiu de cotizare de minimum 20 de ani în aceste activități.
O altă modificare propusă este aceea a introducerii în lege a unei prevederi care să permită reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, pentru persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare.
Inițiativa legislativă în discuție vine ca urmare a faptului că actuala lege a pensiilor a eliminat prevederi legale anterioare care permiteau această reducere a vârstei de pensionare. În luna mai a anului trecut, o propunere legislativă de modificare a Legii 360/2023, depusă tot la Senat, anticipa situația creată de intrarea în vigoare a acestui act normativ la 1 septembrie, însă proiectul nu a mai parcurs etapele necesare adoptării sale. Detalii, în acest articol.
Inițiatorii justifică această propunere prin faptul că cetățenii care locuiesc de peste 30 de ani în zone afectate de poluare, cum ar fi Baia Mare și localități din Munții Apuseni, se confruntă cu o speranță de viață redusă cu 6-10 ani față de media națională. Astfel, se propune ca reducerea vârstei de pensionare să fie acordată și în cazul persoanelor care au locuit în zonele afectate de poluarea rezultată din extracția și prelucrarea minereurilor, arderea combustibililor fosili sau din alte industrii poluante, enumerarea acestor zone fiind prezentă în propunerea legislativă.
În final, propunerea legislativă vizează și modificarea modului de calcul al valorii punctului de referință pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani (15, 17 și 20 de ani).
Prevederea urmărește să elimine o altă inechitate creată prin Legea 360/2023, care a rezultat în urma stabilirii unui stagiu mediu de cotizare de 25 de ani pentru calcularea pensiei, în condițiile în care stagiul complet de cotizare pentru anumite categorii de pensionari era, conform legislației anterioare, mai mic de 25 de ani. Modificarea are ca scop asigurarea unei creșteri graduale a pensiei pentru aceste categorii de pensionari, similară cu majorările aplicate celorlalți beneficiari ai sistemului public de pensii.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (3)