Într-un răspuns remis redacției avocatnet.ro, Inspectoratul General al Poliției Române a făcut câteva precizări referitoare la folosirea de către polițiști a așa-numitelor ”BodyCams”. Dacă, polițiștii naționali au dreptul de a purta și folosi astfel de dispozitive, nu același lucru este valabil în cazul polițiștilor locali.
Astfel, conform documentului citat, ”prevederile legale în baza cărora personalul unităților Poliției Române utilizează dispozitive body worn camera nu vizează activitatea personalului Poliției locale”.
Răspunsul tranșează disputa cu privire la dreptul polițiștilor locali de a folosi astfel de dispozitive, în contextul în care mai multe primări le-au achiziționat și au dotat personalul Poliției locale cu ele.
De exemplu, primăria Satu Mare anunță pe pagina sa de internet că ”un număr de 20 de camere audio-video de tip „BodyCam” au intrat în dotarea Poliției locale Satu Mare. Acestea vor fi utilizate de către polițiștii locali aflați în teren pentru înregistrarea mai multor categorii de acțiuni, precum legitimarea, conducerea persoanelor la sediul Poliției Locale, oprirea vehiculelor, constatarea infracțiunilor flagrante și a contravențiilor.
Aceste sisteme audio-video vor fi folosite în principal în spațiul public, fără a fi necesar consimțământul persoanelor vizate. Persoanele care intră în contact cu polițiștii locali vor fi avertizate că sunt înregistrate video și audio”.
Cu privire la dreptul de a folosi aceste aparate, Autoritatea română de protecție a datelor (ANSPDCP) a lămurit, la rândul său acest aspect, amendând Poliția Locală Cluj-Napoca pentru folosirea lor (detalii, aici).
Cu toate acestea, un proiect legislativ, care a trecut tacit de Senat la sfârșitul anului 2023, ar putea schimba actuala stare de lucruri, propunând ca și polițiștii locali, alături de cei rutieri sau de frontieră, să poată folosi în timpul serviciului camere video de corp.
Comentarii articol (0)