ACCES GRATUIT
UPDATE: Și polițiștii locali vor putea folosi camere video de corp. Măsura a trecut tacit de Senat
Și polițiștii locali, alături de cei rutieri sau de frontieră, vor putea folosi, pentru a îndeplini atribuţiile de serviciu, camere video de corp, după cum apare într-un proiect legislativ ce a trecut tacit la Senat, deoarece nu a fost dezbătut și votat în termenul legal stabilit pentru asta. Utilizarea acestor camere video, cunoscute și sub numele de body worn camera (camere corporale, în engleză) ar veni în sprijinul activităţilor şi competenţelor poliţiștilor locali.
Articolul continuă mai jos
Legea 155/2010 a poliției locale ar putea fi modificată în următoarea perioadă, potrivit
proiectului de lege ce se-ndreaptă acum, pentru dezbatere și votul decisiv, către Camera Deputaților, astfel încât aceștia să poate folosi un nou instrument în desfășurarea activității zilnice.
Este vorba de introducerea posibilității de a purta
camere video de corp. Astfel, după cum apare în viitoarea lege,
“în scopul realizării atribuţiilor de serviciu, activităţilor de prevenire şi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, acţiunile poliţistului local în spaţii publice pot fi înregistrate cu mijloacele foto-audio-video din dotare, fără consimţământul persoanelor vizate”.
Practic, acum se stabilește cadrul legal pentru utilizarea, de către poliţia locală, a sistemelor foto-audio-video de orice tip, astfel încât să faciliteze desfășurarea activităţilor de prevenire, depistare şi combatere a altor fapte antisociale, precum şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
Potrivit inițiatorilor măsurii, acest
“proiect de lege simplifică şi sistematizează cadrul legal în această materie, venind astfel în sprijinul activităţilor şi competenţelor ce revin poliţiei locale, care va beneficia de un instrument normativ cuprinzător şi suplu cu privire la utilizarea sistemelor foto-audio-video de orice tip, inclusiv Body Worn Camera, de către poliţiştii locali ce exercită atribuţii de serviciu potrivit competenţelor ce le revin prin Legea nr. 155/2010”.
În plus, printr-un alt
proiect legislativ ce ar putea ajunge curând la votul decisiv al deputaților, se propune remedierea unei scăpări a legislației, astfel încât polițiștii locali
să poată folosi girofarurile albastre cu care sunt dotate mașinile lor.
Mai exact, Legea 155/2010 permite dotarea mașinilor poliției locale cu
“dispozitive de avertizare sonore și luminoase de culoare albastră”, dar, pentru că
OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul rutier) nu include în lista utilizatorilor şi beneficiarilor de regim prioritar şi poliţia locală, girofarurile nu pot fi folosite (teoretic) de polițiștii locali pe drumurile publice.
Astfel, acum se propune adăugarea poliției locale în lista cuprinsă în Codul rutier ce permite utilizarea luminilor de urgență de culoare albastră. Acum, este permisă utilizarea luminilor de urgență de culoare albastră pe mașinile poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, Autorității Vamale Române, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală etc. Potrivit Codului rutier, lumina albastră obligă participanții la trafic să acorde prioritate de trecere.
Atenție! Pentru a se putea aplica, fiecare dintre cele două proiecte trebuie adoptat la Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)