Art. 144 din noua lege a pensiilor stabilește următoarele:
„(5) În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mare, se va plăti acesta.
(6) În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obține un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință”.
Practic, chiar dacă recalculările generează o diminuare a pensiei față de cea în plată, din septembrie niciun pensionar nu va primi mai puțin decât pensia în plată în luna august a acestui an. Totuși, consideră unii parlamentari, textul art. 144 alin. (6), așa cum e formulat acum, îi dezavantajează pe pensionarii respectivi pentru că, în timp, pensiile acestora vor fi afectate de inflație.
Pentru a remedia acest lucru, la Senat a fost înregistrată recent o propunere legislativă pentru completarea Legii nr. 360/2023 în sensul de indexare la fiecare început de an a acestor pensii cu rata medie anuală a inflației, „exclusiv pentru păstrarea puterii de cumpărare”.
Aceasta nu e însă prima propunere de „cârpire” a noii legi a pensiilor - cum noua lege a pensiilor nu mai prevede posibilitatea de reducere a vârstei de pensionare pentru cei ce au locuit mult timp în zone poluate, unii parlamentari au venit deja săptămâna trecută cu o propunere legislativă care să remedieze acest aspect.
Deși procesul de recalculare ar fi trebuit să se încheie, conform calendarului asumat neoficial de autorități, până la final de august, acest lucru nu s-a întâmplat, fiind în continuare pensionari care nu au primit deciziile de recalculare până acum. Am aflat pe surse, de exemplu, că la Casa Județeană de Pensii Argeș recalculările nu s-au finalizat încă.
Recalcularea a vizat pensiile a aproape cinci milioane de pensionari, iar în acest proces au apărut și diverse probleme. De pildă, au fost pensionari care au primit pensia la nivelul lunii august, cu toate că primiseră deja decizia de recalculare, iar aceasta stabilea un venit mai mare. Potrivit CNPP, “aceste situații izolate au fost determinate de perioada foarte scurtă avută la dispoziție pentru emiterea a peste 4,6 milioane de decizii”. CNPP transmite că știe de aceste situații și că ele se vor remedia curând, “urmând ca pensionarii să primească sumele cuvenite începând cu data intrării în vigoare a noii legi”, respectiv de la 1 septembrie.
Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Aceasta trebuie dezbătută și supusă la vot în Parlament, iar dacă este aprobată, propunerea trebuie să treacă și de semnătura președintelui statului.
Comentarii articol (0)