Mai întâi, să vorbească cifrele seci: La începutul lunii septembrie au fost publicate datele de evoluție a PIB în prima jumătate a anului. Astfel, în trimestrul 2, față de același trimestru al anului 2023, PIB s-a majorat cu 0,8%. Iar dacă ne uităm la evoluția PIB în primul semestru, comparativ cu aceeași perioadă al anului 2023, pe date brute (pentru a elimina sezonalitatea), creșterea este de numai 0,7%.
Mergând apoi la datele cu frecventă ridicată, observăm că singura contribuție notabilă la majorarea PIB a fost consumul cu amănuntul de bunuri, care în primele 7 luni ale anului s-a majorat față de aceeași perioadă a anului anterior cu peste 8%.
În cazul serviciilor prestate populației s-a înregistrat o scădere de 1,5%, iar acest indictor este pe un tren de încetinire, în luna iulie, a înregistrat o scădere de 2,8% față de aceeași lună a anului anterior.
Dacă mergem la tranzacțiile între companii, care dau o ideea despre evolutția viitoatre a tranzacțiilor retail, acestea au incetinit. Astfel, cifra de afaceri în comerțul de bunuri cu ridicata a scazut în primele 6 luni ale anului cu 1,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Iar evoluția se înrăutățește – în luna iunie s-a înregistrat o scădere de 4,3% față de aceeași lună a anului anterior.
Aceeași evoluție negativă, care este într-un trend descendent puternic, s-a înregistrat și în privința serviciilor prestate întreprinderilor. Astfel, în prima jumătate a anului actinitatea a scăzut cu 0,1% fată de aceeași perioadă a anului anterior, însă, în șuna iunie, scăderea a fost de 8,4% față de aceeași lună a anului anterior.
Se remarcă în sens negativ, scăderea pe componenta de servicii IT – cu aproape 13% în luna iunie față de aceeași lună a anului anterior și cu peste 14% față de luna anterioară (însă pentru prima jumatate a anului este o creștere de 4,5% față de acceași perioada a anului anterior, decelerarea abruptă fiind evidentă).
Și sectorul construcțiilor a înregistrat o scădere a activității. În prima jumătate a anului scăderea a fost de 2.5% față de aceeași perioadă a anului anterior. Scăderea s-a situat la acest nivel redus datorită investițiilor sectorului public în infrastructură, care au crescut cu 9,4%. Pe de altă parte, construcțiile rezidențiale s-au redus cu peste 22%, iar cele nerezidențiale s-au redus cu 2%.
În același timp, dacă analizăm execuția bugetară, defictul bugetar în primele șapte luni ale anului a fost de peste 4%. Pe final de an deficitul crește mai rapid, iar proiecțiile atât ale Consiliului Fiscal cât și ale Comisiei Europene merc către un deficit bugetar în acest an de peste 7%, chiar spre 8%.
De asemenea, din ultimele date privind balața de plăți publicate de BNR vedem că deficitul de balață comerciala pentru bunuri și servicii a crescut cu peste 2,9 miliarde euro (aproape 1% din PIB). Deficitul pe partea de bunuri a crescut cu 1,9 miliarde eur, în timp ce, pentru prima dată în ultimii ani, excedentul pe servicii s-a redus cu peste 1 miliard de euro. Dacă se menține ritmul actual, deficitul de cont curent, alimentat de către deficitul comercial va depăși 7% din PIB.
Citește integral articolul pe cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)